Екипировка

Как да изсушим бързо мокрите маратонки?

Pinterest LinkedIn Tumblr
С падането на първия сняг идва сезона, в който маратонките са мокри доста по-често. Причините за мокрите маратонки всъщност може да са много: сняг, киша, кал и локви, проливен дъж или планински потоци. Въпросът, който много бегачи си задават е как да изсуша маратонките си възможно най-бързо. Ние проучихме въпроса обстойно и излязохме с нискотехнологично, евтино и много достъпно за всеки решение, което работи и доста бързо. 
 
РЕШЕНИЕТО е най-обикновен вестник. 
 
Да точно така, не се шегуваме. Това е доста популярен начин за изсушаване на обувки не само от бегачи, но и от опитните планинари на които често се налага да разрешават проблема с мокрите обувки.
 
 
Ето какво да направите, когато се приберете с подгизнали маратонки след тренировка:
 
1. Извадете стелките на маратонките. Те са един от факторите, които забавят сушенето и освен това събират микроби, които са една от причините за лошата миризма на маратонките (когато ги оставите мокри или влажни).
2. Намерете обикновен вестник и го смачкайте на топка. Поставете една страница при пръстите и още една при петата. Оставете маратонките така за 30-40 минути. Вестникарската хартия абсорбира отлично влагата и водата от вашите маратонки.
3. Измийте стелките със сапунена вода и ги оставете да се сушат оделно от маратонките. Може да ги поставите в сушилня или в близост до отоплителен уред. Така освен, че ще поддържате добра хигиена на краката, ще избегнете неприятната миризма на маратонките.
4. След като минат 30-40 минути извадете вестниците от маратонките. Ако са много мокри поставете нови за още 30-40 минути. Нашият експеримент след бягане в сняг и киша показа, че за 2 часа може да имате сухи маратонки само след 3 смени на вестниците. Това е огромно преимущество ако спортувате двуразово и не разполагате с много на брой чифтове маратонки, които да сменяте.. 
5. Освен, че изсушават бързо маратонките, с обикновен вестник може да поддържате добра хигиена и микросреда в маратонките, на нищожна цена и доста бързо.
 
Важно!
* Веднъж намокрени маратонките могат да стоят 2-3 дни мокри, ако не се погрижите за тях. Дори и да не бягате, често и да се нуждаете от сухи маратонки възможно най-бързо е добре да помислите, в какво състояние ги оставяте.   
 
** GoreTex – Маратонките с GoreTex мембрана не са панацея срещу мокри крака. Те също се мокрят особено ако бягате по-дълга дистанция на trail, в планината или просто има много сняг и киша. Маратонките с такава мембрана се мокрят бавно, но също така изсъхват значително по-бавно, защото имат двойна мембрана.  Повечето опитни бегачи не използват маратонки с GoreTex мембрана. Ние също не ви ги препоръчваме. Изсъхват по-бавно, теглото им е по-голямо и са по-скъпи! 😉
Можете да предложите и други съвети на info@runbg.net, които ще разледаме и публикуваме от ваше име.

Write A Comment