Травми

Как да използвате лед при контузии?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Терапевтичното използване на студено е познато на хората от много години (Има данни, че се използва от 17-ти век)Този тип лечение се нарича криотерапия. Ние ще се опитаме да ви направим малко въведение в темата без да имаме претенции за изчерпателност. Ще споделим и малко опит. 

Какво прави криотерапията? Нейната цел е да се намали клетъчния метаболизъм, да увеличи на клетъчното оцеляване, да намали възпалението, да намали болката и спазъма и да насърчи на свиването на кръвоносните съдове.

Изпозването на лед върху контузени области на тялото е форма на борба с травми охлаждайки кожата и тъканите под нея с ниски температури. Това предизвиква лечебен процес чрез намаляване на възпалението и стягане на мускулите. Този тип лечение може да е много полезно, когато се използва правилно, но може и да навреди ако лечението е неправилно. 

В по-голяма част от сериозната литература по темата се твърди, че директното налагане на лед върху кожата трябва да се избягва. Това в повечето случаи е вярно и е добре да се придържате към това правило. Има и някои изключения,  до които всеки може да достигне с известна доза опит. Ще споменем и за тях. 

Ето и няколко лесни и много достъпни начини, за прилагане на лед на травма в домашни условия. 

Торба лед – голяма част от магазините вече може да се намери лед и то на достъпна цена и в различни разфасофки. Преимуществата са му, че е в по-голямо количество и ви спестява време. Когато усетите болежка може да вземете торба лед на път за вкъщи, а и не вингати човек има лед на разположение в хладилника. При употреба просто поставете необходимото количество лед в наелонова торба и нанесете. Разбира се може да използвате и домашно приготвен или просто да използвате разфасофка със замразен грах. Върши същата работа. 

Гел за охлаждане – Той също е на сравнително достъпна цена според размера. Неговите преимущества са, че винаги може да стои в хладилника в готовност, когато се наложи неговата употреба. Той не е лед и се разтапя по бързо. Не ви наводнява. Удобен е за налагане на контузеното място и може да се използва и за топли компреси. 

Лед в чашка за локално приложение и масажи – Всъщност в някои аптеки се срещат подобни чашки (cryocup), които са по удобни за прилагане, но те се откриват по рядко. Могат да бъдат поръчани и он-лайн. Ние сме използвали стандартна пласмасова чаша. Може да се използва по два начина. Първия като отстраните леда от чашката, което най-лесно става след като обърнете чашката и я пуснете под течаща вода. След няколко секунди леда сам ще излезе. За втория е необходимо макетно ножче с помощта на което да отстраните горните 2см от чашката. Препоръчваме ви в този случай да държите леда с хавлиена кърпа. По този начин няма да ви измръзнат пръстите на ръката и ще можете да попиете разтопения лед. В този случай ледът се нанася директно върху кожата. Тъй като с чашката се правят кръгообразни движения под формата на масаж шанса да получите изгаряне на кожата от леда е по-малък. (Изгаряне на кожата може да се получи, както от горещо така и от студено). 

При леда от чашка много лесно могат да се правят масажи на засегнатото място, което е предимство при някои по-трудни за охлаждане места. Този вид охлаждане не е подходящ за по-големи участъци и големи мускулни групи. 

При охлаждане на някоя част на тялото има условно 4 етапа, които може да усетите:

етап 1 – Тогава мястото се охлажда и усеща се почти мигновено.

етап 2 – Когато усещате леки убождания или сърбеж. Понякога се усеща като парене. 

етап 3 – Следва етап, в който предходното чувство се засилва и може да усетите болка. Ако усетите подобно нещо това е сигнал да отстраните леда от мястото.

етап 4 – Последния етап е изтръпване и безчувственост, когато го усетите веднага отстранете леда. 

Обикновено до последния етап се стига за 20-тина минути. Ако се съмнявате просто отстранете леда по-рано. Терапевтичните ефекти се появяват в по време на втория и третия етап. Опастността от увреждане на меките тъкани (ледено изгаряне) се появяват по време на 4-тия етап. Можете да наложите леда отново след като мястото се възвърне към нормалната си температура. Не прекалявайте 2-3 пъти дневно е напълно достатъчно в повевечето случаи. Не прекалявайте – в повечето научни трудове по въпроса се посочва лимит от 3 до 5 пъти. Като най-краткия интервал по между им е 1 час. 

Ако прилагате терапията за по-кратко време (по-малко от 10 минути) в повечето случаи не охлаждате достатъчно мястото и не достигате до терапевтичен ефект. Просто охлаждате кожата. 

Един съвето от нас:

– Когато охлаждате слабо кръвоснабдени участъци като стави продължителността на охлаждане трябва да варира в диапазона около 15 минути. Тези места са слабо кръвоснабдени и ако ги охлаждате по-продължително рискувате да увредите тъканите. В тези участъци преминават нерви и сухожилия, които също може да увредите с прекомерно охлаждане. 

– Когато охлаждате добре кръвоснабдени участъци като някоя от големите мускулни групи тогава може да охлаждате в диапазона от 15 до 20 минути. В тези случаи трябва да внимавате да не причините ледено изгаряне. (използвайте допълнително изолиращ слой, за да избегнете това). 

Кога да избягвате леда? 

– когато имате алергия от студ и лед

– когато страдате от рематичен артрит

– когато имате някакъв вид паралица

Кога да използвате лед? 

– първите 24 часа са най-важни и тогава е силно препоръчително (тогава топлинната терапия е силно непрепоръчителна, тъй като топлината може да влоши възпалението. Агресивен масаж може да има същия ефект)

– При остри травми в мускулите, ставите, сухожилията. 

НЕ СЛАГАЙТЕ ЛЕД ПРЕДИ ТРЕНИРОВКА

Охлаждайки мястото преди тренировка може да блокира сигналите до мозъка, които да ви кажат да прекратите тренировката. Може да промени и начина ви на стъпване и по този начин да задълбочите травмата. 

СЛАГАЙТЕ ЛЕД ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО СЛЕД ТРЕНИРОВКА

Леда след тренировка независимо дали от хронична болка или нараняване инициира мигновенно лечение и намалява отока. 

Леда обикновено е първата помощ на бегача. С него може да излекувате леки травми и да облекчавате стари, съчетано с нестероидни и противовъзпалителни мазила. Леда не е панацея и ако при неколкодневна терапия не усетите подобрение, консултирайте се с лекар. При спортни травми е добре да имате предвид, че най-адекватни са спортните лекари и кинезитерапевти. Общопрактикуващите лекари, често показвад завидно неразбиране към проблемите на пациентите. Леда лекува симптомите, но не винаги решава проблема, който е причинил дадена травма. Пример – ако причините травма благодарение на прекомерни тренировки леда ще облекчи симптомите, но няма да реши проблема, ако не тренирате разумно.

Можете да предложите и други съвети на info@runbg.net, които ще разледаме и публикуваме от ваше име.

използвана литература: Philip Maffetone Mark Allen The Big Book of Endurance and Racing 

wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Cryotherapy

Write A Comment