Екипировка

Puma Ignite – ревю

Pinterest LinkedIn Tumblr

От доста време искахме да започнем с ревюта на екипировка за бягане. Всеки път не оставаше време, всичко бе добри намерения и идеи. Ето, че правилният момент дойде и стартираме с тестване и мнения за различни видове екипировка и събития в RunBG.

Започваме с новия модел на Puma – Ignite. Получихме го от представителството на Puma в България, дни преди провеждането на второто по рода си бягане в сграда – #IGNITESOFIA организирано от нас, съвместно с Puma.

Puma IGNITE

Ето и нашето мнение накратко – “Добра маратонка подходяща за широк спектър от любители до атлети. Дава усещане на скорост. Подходяща за бягане с по-висока скорост, въпреки теглото си. Ефективно връщат енергия без да са твърде меки като Adidas Boost и Ultra Boost. Не ги препоръчваме за редовно бягане на много дълги дистанции от рода на маратон и ултрамаратон. Подходящи за паркове, писта и шосета. Недостатъци – цветовата гама няма да допадне на всеки. Неподходящи за бягане на Trail.”

Характеристики

тегло – 280гр за маратонка – 560гр за чифт (42 номер) дава усет за по-лека маратонка заради energy return

дроп 11.8мм – пета – 31.5мм ; пръсти 19,7мм

пяна – ignite 67% energy return (връщане на енергия)

цвят – лилаво, сьомга (мъжкия модел)

В детайли

Макар, че разполагахме с малко време за тестване успяхме да доловим основните акценти в новата Puma – Ignite. Започваме с външният вид. Той е добър, детайлите са добре изпипани и маратонката изглежда добре балансирана и добра. Конкурира се с останалите маратонки от подобен клас на прозиводители като – Adidas, Nike, Mizuno, Brooks и други.

Цветовата гама е лилаво и сьомга, червено и черно, бяло и зелено. Ние тествахме тези с лилаво и сьомга или най-масовия цвят. За нас цвета, не е от ключово значение и дори ни харесват. Бягането се влияе от много фактори, но цвета на маратонката не е от тях. Продавач-консултатите в магазина на Puma в Paradise Center споделиха, че българският потребител все още предпочита предимно черно, сиво и бяло като цвят.

IMG 9071

 Така изглежда чифта на Puma Ignite, който получихме, след няколко бягания.  

IMG 9073

female model

Женският модел – да не забравяме и нежният пол. За тях Puma Ignite изглежда по този начин и със следната цветова гама.IMG 9076

 

 Теглото е 280гр – за маратонка и 540гр за чифт (за 42-ри номер). По този показател Puma – Ignite не е сред леките представители на маратонки в този клас. За сравнение Mizuno Wave Rider 17 тежи 260 гр, но пък Adidas Ultra Boos e още по-тежка – цели 315гр.

 

Новият материал от който е направена пяната за Ignite изглежда по интересен начин. На пръв поглед изглежда, че има леки козметични забележки, но в последствие разбрахме, че въщност това се следи се дължи на технологията на инжектиране на пяната в самата маратонка. 

IMG 9057

 

Така изглежда структурата на старата пяна Eva и новата, пяна IGNITE. Снимката с микроспок ясно показва как изглеждат двата материала. От Puma твърдят, че новата пяна е изключително здрава и за разлика от старата не се амортизира при обичайните километри 500-700, а издържа много повече и не се деформира. Тоес на теория подметката би трябвало да е почти вечна, а маратонката ще е годна за бягане докато текстила е здрав. Дали е така, предстои да разберем. 

IGNITE FOAMIMG 9056

Друго интересно е поставената в петата пяна Cellastro (с формата на бумеранг), която допълнително омекотява бягането на пета и допринася за комфорта.

IMG 9059

Puma Ignite има светоотразителна лента, която допринася за по-добра видимост, когато бягате в по-тъмната част на денонощието.

IMG 9067

Езика и горната част на маратонката – езикът и горната, част на маратонката са направени по такъв начин, че да няма усещане, че маратонката е завързана с връзки. Това се дължи на добавен материал под езика, който добавя мекота и плътност, която премахва неприятното понякога усещане, че сте с връзки (особено в моменти, когато връзките са стегнати повече). 

IMG 9069

Освен, че са се сетили да направят комфортен език от Puma са добавили и едно мини нововъведение. Добавили са 3 изхода за връзките. Сигурно никога не сте се замисляли, но всъщност те са важни. Защо ли? Защото ние хората сме с различни ходила, крака и според стилът си на бягане имаме различни предпочитания към комфорта на маратонката. Благодарение на тези 3 изхода – може да регулирате освен нивото на стегнатост, така и мястото докъдето искате, да имате или нямате това усещане. Какво имаме предвид?  Aко искаме много стегната маратонка около глезена ще използваме най-дясната дупка, ако искаме средно стягане ще използваме средната дупка, която е и по-висока Tова е добре, за хора с висок свод. Съответно за хора, обичащи свободата се използва най-лявата дупка на Ignite.  

 

Puma Ignite – дава добър комфорт и отличенo връща енергия на бегача. Това ги прави добра маратонка за по-бързо бягане и ние вярваме, че това се дължи на философията на марката за скорост. Това обаче и една от причините да не препоръчаме маратонките за по-дълги дистанции като ултрамаратон например. Бягайки с Garmin Fenix 2, който е часовним измерващ множество показатели, един от които е отскачането от земята , установихме следното. Обичайният отскок от земята с минималистична маратонка и смесен тип бягане е 8 до 10см. С Ignite отскока от земята се увеличава на 11-12+см и това се дължи на върнатата енергия. Когато бягате много дълга дистанция това отскачане от земята има голямо значение. За 100км бягане 20% по-голям отскок е ужасно много загубена енергия в приземяване на земята.  

 

Adidas Boost vs Puma Ignite

Говорейки с хората от Puma за новата маратонка, те споделиха, че Ignite е техният отговор на Adidas Boost. Ние се поинтересувахме и стигнахме до следните изводи.

 

Връщане на енергия

Ignite 67% vs Boost – 65% – Макар и с малко Puma печели. Според нас обаче, човешките сетива не са толкова изсотрени, за да усетите подобна разлика от 2%

 

Комфорт – Това е много субективен показател, но тук Adidas печелят убедително. Пяната на пума макар и с по-добро връщане на енергия не е толкова мека и комфортна като тази на Boost. Това не значи, че и с двете няма да бягате все едно стъпвате на облаци, но при Adidas това усещане е по-засилено. На нас ни допадат по твърди и минималистични маратонки така, че по този показател нямаме лични предпочитания.

 

Цветове – Оказа се, че пяната на Boost може да бъде само в бял цвят, докато тази на Ignite може да е всеки цвят. Тук това дава преимущество на Puma.

 

Тегло – По този показател Puma печели повече от убедително, защото Adidas Boost тежи повече, за един и същ размер. 

 

Небивалици от #IGNITESOFIA

По време на #IGNITESOFIA рекламното видео на Ignite се въртеше по видеостените. Няколко човека ни попитаха дали наистина хвърлят искри, когато бягаш с тях. Да ви кажем ли, честно? Ако събитието беше IGNITE PERNIK със сигурност щеше да има не само искри.

 

 

Любопитно с дъх на история

 

Puma по нашите земи

 

Връщаме календара назад още през 80-те години, когато в България се произвеждаха маратонки Puma и Adidas, както и известната на времето марка кецове Ромика. Тогава дизайна беше един и беше простичък. Нямаше разнообразие, а материалите бях “железни” – кожа и почти не умираща подметка. През годините Puma е имала различна слава на родния пазар, но истината е, че в това си има известна доза романтика. Сега времената са малко по-различни и моделът Puma Ignite не се произвежда в България, а колко добре щеше да бъде тази традиция да бе продължила.

Факти

Руен спорт, представляват Адидас, Quelle и Пума за България от 1990г. Шият в цяла България – 25 завода. После след 2003-4 се применуват на Прима спорт и стават официални представители на Пума. До момента в който ги купуват гърци през 2005.

 

Настояще

 

Нашите наблюдения върху развитието на марката са от последните 5 години. Преди това ни е “Тъмна Индия”, но истината е че след като Puma започна да работи с най-бързият мъж на планетата Юсеин Болт, марката се възроди.

Bolt-Ignite

Серията и моделите, с който Puma се върнаха в голямата игра и в бягането бе FAAS.

През 2012-та София бе една от столиците, която се включи в глобалната кампания на Puma “Най-бързият ден на планетата”. На езерото Ариана мнозина изпробваха моделът, с който бягаше Юсеин Болт – FAAS 500 и се състезаваха на спринтова дистанция.

 

Write A Comment