Тренировки

Trail Running за начинаещи

Pinterest LinkedIn Tumblr

В основата на бягането в пресечена местност (trail running) стои принципа „Не е важна дестинацията, а самото пътуване”. Възможните места варират безкрайно, от просто бягане в околностите на едно село или град, до това да отидете до високите планински върхове и най-отдалечените диви места като всеки може да намери идеалните условия за своя вкус, предпочитание и възможност. Бягането в пресечена местност носи в себе си наистина сериозен състезателен дух,изразен в това да победиш себе си или просто да избягаш от градския шум и трафик и да се насладиш на природата.

Има няколко големи разлики в едно trail running състезание, които трябва да имате в предвид.

 

  • Теренът и общата денивелация (изкачване/спускане) оказват голямо значение върху времето, което ще е необходимо, за да завършитедадена дистанция или състезание. За разлика от шосейното бягане, където темпото, ритъма и наклона са постоянни и по-лесно може да сметнете необходимото време, за да финиширате, в бягането по пресечен терен всичко е на обратно. Темпото ви е непостоянно, ритъма променлив, а наклона нагоре или надолу. Това прави почти невъзможна задачата да предвидите, колко точно време ще ви е необходимо да завършите дадена дистанция. Опитът и проверка на времена от предходни години на други бегачи обаче, могат да ви дадат добра насока за това, колко ще ви отнеме.
  • Trail Running по природаизисква от вас да бъдете по-самостоятелни и подготвени. Подкрепителните пунктове по трасето са случайни и не са регламентирани, което означава, че трябва да познавате личните си нужди от вода и храна добре и да можете да прецените дали ще имате нужда от допълнително шише с вода или друго (добре е да знаете дали има естествени водоизточници по трасето). Напитка, която да носите със себе си по време на бягането – най-добре това да е изотонична напитка, а ако бягате по-дълга дистанция може да вземете със себе си енергиен гел или бар (вафла).
  • Ходенето по време на едно състезание е напълно възможно, а по някога и предпочитано. Понякога трасето може да включва много стръмни изкачвания където, повечето хора намират за по-лесно, а дори и по-бързо да ходят, от колкото да бягат, като така дори изразходват по-малко енергия. Затова ако се наложи да ходите, това не трябва да ви притеснява ни най-малко.

Ако вече сте пробвали да бягате сред природата и това ви е доставило удоволствие и сте запалили искрицата у себе си, какво следва? Ами както при всяко едно бягане, на шосето или в парка, може да тренирате и участвате в състезанията (RunBG Trail Series – всеки месец), до толкова до колкото самите вие желаете. В България има прекрасни условия за този вид бягания, а има и много състезания, чийто дистанции варират от 5 км до 100 км на пресечена терен, дори и многоетапни бягания, което ще ви предоставя един добър набор от избори, според това каква е формата и целта ви.

1 Comment

  1. Ясен Танев Reply

    Имали възможност да помислите, календара за събитията да се изпраща като подсещане поне седмица преди състезанието.
    В момента много съжалявам, че пропуснах вчера ….
    Днес ще отида да го изтичам.

Write A Comment