Състезания

Витоша рън – за всички

Pinterest LinkedIn Tumblr

Витоша рън лесно може да се нарече най-утвърденото състезание по планинско бягане в България, за момента. То е част от веригата Salomon Challenge и традиционно се радва на силен итерес и голяма конкуренция. Събитието макар и състезание е отворено за всички, които искат да изкачат скоростно Черни Връх. Ако искате да участате, но не сте напълно сигурни в моментната си форма е добре да знаете, че дори с бързо ходене ще изминете трасето в контролното време.

 
История:  Vitosha Run се организира в памет на инициативата на Алеко Константинов и негови съмишленици, които през 1895 изкачват заедно Черни връх. Това се случва на 27 август, а съмишлениците му са 300. Така се слага началото на Клуб на българските туристи. По този начин се дава старта и съвременният български модел на отношение към планините и природата.
Трасето е 18км и представлява състезателно изкачване на Черни връх. Състезанието се организира от Сдружение Маратон, Столична община, БФЛА и традиционно се провежда през последната неделя на месец август /в денят на туризма в България/. Състезанието се организира от 2007г. 
 
Трасе:
Старта се дава от източната страна на НДК. Пресича се по пешеходния надлез към Хилтън, през парка зад Сити Център София и спортен комплекс Спартак. От тук трасето пресича ул.Бяла черква, преминава по централната алея на Южен парк, пресича ул.Хенрих Ибсен, преминава по ул.Никола Крушкин Чолака и пресича Околовръстен път. От там се преминава през Драгалевци и по ул.Чемшир, навлиза в Парк Витоша. От тук се следва трасето на лифта Бай Кръстьо и се достига Голи връх, пресича се Платото и по туристическата пътека достига Черни връх. По трасето има разположени шест контролни и подкрепителни пункта.

Наредба и условия за участие

Дата и място: 26.08.2012/Неделя/, НДК, София.

Организатори: Сдружение Маратон, Столична община, БФЛА.

Право на участие: Неограничено, за спортисти и любители на планината.
 
Състезателни категории:  Мъже, жени; юноши, девойки (род. 1993 и по-късно); ветерани мъже, жени (род. 1972 или по рано).
 
Трасе: Старт: НДК – билетен център/556м н.в./; Финал: Черни връх/2290м н.в./; Дължина: 18км с 6 междинни контролни пункта(виж схема на трасето); Подкрепителни пунктове: №4, №6 и на финала; Рекорд на трасето: Мъже–1:37:21(Шабан Мустафа 2011г); Жени–1:54:30(Милка Михайлова 2011г); Преминава от НДК през Южния парк, Драгалевци, и Платотo. Маркировка с ленти и табели.

Програма:     7:30ч.– 8:30ч. Регистрация на участниците в района на старта;
 9:00ч. Старт – общ за всички участници;
14:00ч. Закриване на финала и церемония по награждаване в района х. Алеко.

Контролно време:  

КП 1 – „Южен парк” – 1.7км от старта, регистрира участници до 9:30ч.
КП 2 – „Сребърна” – 3.6км, регистрира до 10:00ч.
КП 3 – „Околовръстен път” – 5.4км, регистрира до 10:30 ч.
КП 4 – „Информационен център Витоша” – 8.3км, регистрира до 11:00ч. КП 5 – „Бай Кръстю” – 11км, регистрира до 12:00ч.
КП 6 – „Голи връх” – 13.5км, регистрира до 13:00ч. Финалът приема участници до 14:00ч.

Заявки:Заявки се приемат на :  www.marathon.dir.bg; marathon@dir.bg; тел. 02 9591159.

Стартова такса: Стартова такса 10лв. при предварително подадена заявка. 15лв при записване в деня на старта. Заплаща се на регистрацията преди старта. Таксата включва техническо обслужване, транспорт на багаж до х.Алеко,  транспорт на енда дреха на участник до финала, транспортиране на участниците от х.Алеко до София след награждаването, сувенирна тениска (получава се срещу състезателен номер на церемонията по награждаване на х.Алеко). Картотекирани състезатели в БФЛА без такса само при предварително подадена заявка.

Условия за участие:  Всички участници се състезават по свое желание и на собствена оговорност, за което подписват декларация при регистрацията. Участниците се задължават да се движат по състезателната маркировка. Разходите по участието са за сметка
на участниците, включително всякакъв вид застраховки. Застраховка „Злополука“ е препоръчителна и може да бъде сключена при регистрацията срещу 2лв.

Класиране и награди: Индивидуално, по реда на пристигане. Купи, медали и материални награди.

Допълнителна информация:
На тел 0885 259229 , www.marathon.dir.bg. На подкрепителните пунктове №4, №6 и финала е осигурена вода и енергийна напитка Active02.

Write A Comment