Състезания

Студентските кросове са отново в играта

Pinterest LinkedIn Tumblr

През 2011г. бе възобновена традицията за провеждане на държавно студентско първенство по крос с подкрепата на Асоциацията за Студентски Спорт – АУС. До преди 2011 г. студентските състезания ако се провеждали, то е било заради ентусиазма на преподавателите в университетите.

През миналата година, когато кросът отново бе в София, пролича големият ентусиазъм на студентите и желанието им за повече студентски мероприятия. Тогава Асоциацията за университетски спорт – АУС заедно с Департамента по спорт на Софийски университет, се постараха да наваксат в организационно отношение. През 2014 г. се орчертават не само на студентски кросове, но и възобновяване на спортния календар за студенти. Голямата стъпка в правилната посока бе – Държавното студентско първенство по крос, което се проведе през изминалия уикенд в София. Организацията бе значително подобрена спрямо предходната година, а за коректното провеждане на състезанието, беше въведено и електронно времеизмерване с чипове, което улесни съдиите на състезанието. 

На старта в неделя 18.11.2012г присъстваха 100 студента от 17 университета, което направи състезанието оспорвано и интересно. Всеки университет имаше право да участва с 1 отбор от 8 човека (4 състезатели отбор мъже, 4 състезатели отбор жени). Поради големият интерес не липсваха и студенти стартиращи извън крайното класиране. Трасето бе с дължина 1км и бе подбрано в гората в близост до Руското посолство – “Колелото”. Жените бягаха на трасе 2км, а мъжете на 6км.

Как протече състезанието при дамите? В това състезание победителката не бе изненада за никой интересуващ се от атлетика. Шампионката на България за девойки в стипълчейза Симона Миланова, поведе още в първата обиколка и лиши битката за първото място от интрига. Втора завърши Диянка Давидова, а трета Елисавета Начева от НСА.  В отборното класиране първото място спечелиха бегачките от Национална Спортна Академия, а на стълбичката стъпиха и девойките от Великотърновски университет (второ място) и Софийски университет (трето място).

Как протече състезанието при мъжете? Това беше черешката на тортата в неделният ден. Едва ли са много състезанията в България, където на старта застават повечето млади надежди на българската атлетика. Открояваха се имената на: Сава Тодоров шампион на 800м и 1500м, Петър Пеев, Иван Сираков – най-добрият ни млад ориентировач, Емил Стойнев – най-добрият ни триатлонец, Валентин Паскалев, Йордан Кралев, Ивайло Каменаров, Пламен Иванов. В такъв неизвестните бяха много и още от старта се получи неочаквано откъсване на Йордан Кралев, който водеше убедително до третата обикола. Компактната група след Й.Кралев тактически изчака средата на бягането и започна да се разкъсва. Водачеството пое Сава Тодоров следван от Йвайло Каменаров и призовата тройка се заформи в последната обиколка, когато Емил Стойнев с атака в последния километър успя да изненада всички.  Отборното класиране – на първо място се класира СУ, които взеха реванш за 2011г. на второ място се класира ЛТУ, а на трето УАСГ.

Наградите връчи легендата на студентският спорт и треньор по лека атлетика Манош Димитров. Основни заслуги за провеждането на събието имаха доц. Златко Джуров презитент на АУС и Ваня Костова от Департамента по спорт към Софийски университет. Ние от runbg.net също подкрепихме събитието логистично и участвайки като съдии. Не веднъж сме казвали, че студенткият спорт е двигателят на спорта и във всяка страна и факта, че АУС възобновява спортният календар е изключително положителен факт и логична стъпка към развитието на спорта. През 2014-та се очаква и студентско първенство по планинско бягане.

РЕЗУЛТАТИ:

(крайното класиране може да откриете в края на статията в прикачени файлове)

МЪЖЕ 6 км

1.Сава Тодоров (ЛТУ) 19:10

2.Ивайло Каменаров (РУ) 19:33

3.Емил Стойнев (СУ) 19:50

4.Петър Пеев (НСА) 19:52

5.Иван Сираков (ВТУ) 20:03

6.Атанас Бояров (УАСГ) 20:11

Отборно мъже 1.СУ 24 т., 2.ЛТУ 30 т., 3.УАСГ 33 т., 4.ВТУ 35 т., 5.НСА 43 т., 6.РУ 45 т.

ЖЕНИ 2 км

1.Симона Миланова (НСА) 7:04,

2.Дианка Давидова (ВТУ) 7:19

3.Елисавета Начева (НСА) 7:20

4.Ива Димова (НСА) 7:27

5.Елмира Пановска (ВТУ) 7:34

6.Айше Назипова (НСА) 7:27

Отборно жени: 1.НСА 8 т., 2.ВТУ 19, 3.СУ 26, 4.ПУ 45 т., 5.УАСГ 63, 6. ЛТУ 64 т.

Write A Comment