Тренировки

Планинско бягане – напред и нагоре

Pinterest LinkedIn Tumblr

С оглед на факта, че лощото време е вече зад гърба ни и скоро много хора ще започнат да бягат в планината, а някои да участват на планински състезаниа решихме да спорелим няколко интересни факта за този тип бягане. Готвещите се за Salomon challenge (Pirin run, Rila run и Vitosha run) е време да започнат подготовка и за тях скоро ще има още интересни теми.

Планинските бегачи често казват, че едно състезание се печели в изкачването и се губи в спускането.Често се възхищаваме на уменията на първокласните планинските бегачи и как изкачват височините с лекота. Мислим си как успяват да постигнат това. За щастие някои от най-добрите в света споделят своите „тайни” как се катери така.

Новозеландеца Джонатан Уаят  един от най-титулуваните планински бегачи в света, с 6 световни титли, свежда изкачването до:  подходящо темпо, установяване на ритъм, отпуснато и свободно бягане, движение на ръцете и бягане на пръсти.

Уаят препоръчва да се запазва темпо, на което знаете, че ще издържите до края и ако се чувствате добре и уверени след 1/3 от изкачването да ускорите бягането. Много честа грешка е да тръгвате бързо, особено на планински бягания. Тежко е и физически, и психически, когато тръгнете прекалено бързо и започнете да усещате как скоростта ви пада все повече и повече. Джонатан разказва как е виждал как големи бегачи се тътрят по баира, след като са се пренатегнали в първата част на изкачването.

 Друг съвет за бегачите е те да бягат свободно и да намерят най-удобният им ритъм на изкачването, за да могат да запазят повече енергия, но все пак да се движат бързо с по-малко усилие. За да запази своя ритъм Уаятправи по-ситни крачки, когато става по-стръмно. Той  използва постоянно движението на ръцете, за да запази сили в краката си, без да губи скорост. Кадансът е добре да остава постоянен през цялото изкачване. На по-стръмното с по-ситни крачки, на останалите участъци – по-широки. Важното е да запазите постоянен каданс на големи изкачвания, така запазвате вашия ритъм и по-важно, запазвате дишането си, без да се задъхвате много.”

Повечето светила планински бегачи, напомнят за важността на ръцете. Ръцете наистина помагат да засилите по изкачванията, като в същото време помагат да намалите натоварването в краката. Практиката показва, че ако наблегнете на задния замах на ръката, то автоматично има ефект и рефлектира по-напред в предния замах, което изпраща краката напред.

Джонатам Уаят съветва да се изправите на пръсти. Колкото по-стръмно става, толкова по-отчетливо стъпва на пръстите си, споделя той, което автоматично кара тялото му да се накланя по-напред и премества центъра на тежестта му в посока на наклона, като му дава повече инерция за следващата крачка.

Една от най-добрите бегачки на Великобритания Натали Уайт се подготвя като прави бързи повторения на по-стръмен тревист или асфалтов наклон, като това са хубави лактатни серии в подготовката й за изкачванията. За скоростна издръжливост в планината тя препоръчва по-дълги серии от 3-5 минути по-постепенен наклон. За общата издръжливост, Натали използва изкачвания, които са с продължителност поне 50 минути, като бяга през цялото време с постоянно темпо.

Стефани Хименес, една от топ бегачките по планинско бягане в Европа,  която е изкачила всички върхове в района на Доломитите, съветва, преди да се впуснете в стръмните изкачвания, първо да потренирате на хълмисти терени. Тя вярва, че с бягането по хълмист терен с леко и постепенно изкачване, бегачън получава по-правилна техника и позиция на тялото, като с тази основа, краката по-лесно се адаптират към пътеката и изненадите, които тя предлгага предлага.

Подобно на Стефани Хименес ние ви препоръчваме в началото на сезона да предпочетете хълмистия терен и да натрупате малко опит преди да се впуснете в същинското планинско бягане.

5 Comments

  1. Правите ли групи за планинско бягане? Аз например, много искам да опитам някой по-лек маршрут, но нямам с кого да се организирам..

  2. Administrator Reply

    Неда – все още изчакваме Витоша да поизсъхне иначе правим почти всяка събота. Има и други девойки. Тук обсъждаме често тренировки и места за трениране http://www.facebook.com/groups/309941592375461/.

  3. Димитър Казаков Reply

    Може ли да ми дадете инфо за Рила Рън на 29 юли 2012 г. Искам да се запиша и ми е нужен сайт за това 🙂

  4. Administrator Reply

    Митко не е 100% сигурно че ще го има. На 22ри юли има Боровец Мусала – част от първенството по планинско бягане на БФЛА. Ще те допуснат до участие, но предварително запиване за там няма.

Write A Comment