Състезания

Магията на въздушното бягане – Maliovitsa skyrun

Pinterest LinkedIn Tumblr

Изминалия уикенд бе белязан от едно уникално по рода си  състезание в България – Мальовица скайрън. Пред това истинско планинско предизвикателство  се изправиха 98 участника, които се съревноваваха в две дисциплини – 19км и 14км. След старта в неделя може да кажем, че вече състезанията от типа skyrun са вече на картата на планинските бягания в България, след като бяха поставени първите стъпки през септември 2012-та. 

Надпреварата на Мальовица скайрън бе изключително оспорвана. На трасето от 19км и минаващо през част от най-красивите места в Рила се състезаваха над 75 участника. Първи на финала на ЦПШ Мальовица пристигна Андрей Гридин с време 2:38:30. Победата далеч не дойде толкова лесно. След като на връх Мальовица имаше комфортна преднина от 6 минути пред вторият тя бе едва минута на финала. На 2км преди финала победителят от 2012-та Тони Петков 2:39:31 наваксва цялото си изоставане в спускането и в последните километри двамата с Андрей Гридин се преследваха, борейки се със собственото изтощение, крампи и болки. Тони Петков бе човекък, който направи най-бързото спускане от в.Мальовица до Финала за само 37 минути.  Трети след тях финишира Божидар Антонов с време 2:46:59. Размествания в класирането имаше до последните метри поради различният терен и наличието на дълги изкачвания и технични спускания, което направи състезанието интересно и непредвидимо.

При жените първа се класира Христина Козарева, която само преди две седмици участва на Dolomites skyrace. Очаквано Христина спечели с време 3:27:05, следвана от Нина Енчева 3:43:34 и Жанет Митрева 3:45:39.

При мъжете на по-късата дистанция от 14км първи се класира Симеон Начев 2:18:23 следван от 2:27:20, а трети само на 7 секунди се класира Георги Урумов 2:27:27. На същата дистанция при жените Теа Монева направи страхотен дебют и спечели първото място с 2:57:05, следвана от Иванка Костова 2:58:04 и Снежина Стефанова 3:02:52. 

Купа Алпи – За пръв път бе дадена купа Алпи за най-добър бегач от Обиколката на Витоша и Мальовица скайрън. Победител при мъжете бе Ганчо Славов, който се класира на 4-то място на Мальовица скайрън и на 1-во на Обиколката на Витоша. Първа при жените бе Христина Козарева, която се класира на 1-во място на Мальовица скайрън и на 1-во на Обиколката на Витоша /колоезене – колоездачите и бегачите имаха равни шансове за челото/.

Топ 3 мъже и жени: 

1. Ганчо Славов

2. Божидар Антонов

3. Тони Петков

1. Христина Козарева

2. Мария Николова

3. Малина Вацкичева

 

Направихме и едно различно класиране. Проверихме с какви маратонки бягат най-бързите мъже на Мальовица скайрън. Топ 5 изглежда по следният начин:

1. Mizuno – Harier 3 
2. Inov-8 – X talon 212
3. New Balance
4. Inov-8 – X talon 212 
5. Salomon – Speed Cross 3 
 
Победител при маратонките бе с марката Mizuno – Harier 3, а най-много бегачи в челото бягаха с  Inov-8 – X talon 212. Мальовица скайрън е едно от състезанията, където маратонките играят не малка роля и помагат на бегачите да бягат по сигурно по техничното трасе.
 
Класиране за Мальовица скайрън – тук
Снимки тук /всички снимки ще бъдат качени на фейсбук страницата на RunBG Trail Series. Благодарим и на нашите фотографи за невероятните снимки./
 
Мальовица скайрън се осъществява благодарение на нашите спонсори, партньори и доброволци. Награди бяга осигурени от генералният спонсор на RunBG Trail Series магазин SLS и марката Mizuno. Награди за първите бяха осигурени от магазин Алпи. Състезанието се организира и с подкрепата на 30 доброволци и планинска спасителна служба, които се грижеха за времеизмерването и сигурността на всички състезатели. Автор на трасето бе Георги Радев, благодарение на който всички успяха да се насладят на това състезание и да преминат безопасно през най-опасните участъци.
mizuno-logo-smallsls
 

Може да ни помогнете да организираме по-добри състезания, като отделите 2 минути и ни дадете обратна връзка. Благодарим! Анкета – тук

Write A Comment