Истории

Йоло Николов за маратона на София и новия сезон

Pinterest LinkedIn Tumblr

За труда и постиженията в атлетиката не се говори много.  Софийският маратон мина почти незабелязано за големите медии, които бледо отчетоха за факта, че съществува. Все пак главните действащи лица бяха там и за тях маратона бе едно от събитията на годината.  Една от запомнящите се фигури в това събитие бе Йоло Николов, който бе най-добре представилия се българин в това издание. Представяме Ви интервю с него, както и кратка визитка.                                                                                                                                                      

Като бегач
3000м – 8.24
3000м с препятствия – 8.45
5000м – 14.32
10 000м – 29.36
Полумаратон – 67.50
Маратон – 2.23.23
* С лични постижения на 3000м, 10 000м, полумаратон и маратон през 2013-та година.
 
Като треньор
Йоло Николов освен състезател е и треньор на част от талантите в родната атлетика:
Митко Ценов – Национален рекордьор на 3000м в зала за юноши старша, както и на 3000м с препятствия за младежи до 23 години. Вице-европейски шампион по крос кънтри за юноши, Балкански шампион на 3000м и 3000м с препятствия.
Милица Мирчева – Национална рекордьорка на 5000м и многократна шампионка на България на дистанции от 1500 до 5000м, крос кънтри и планинско бягане.
Иван Попов – Национален рекордьор на 1000м в зала за младежи до 23 години, многократен шампион на България на дистанции от 800 до 10 000м.
Александър Йотовски – 8мо място на Европейско първенство за юноши старша възраст на 10 000м , многократен републикански шампион на дистанции от 1500 до 10 000м.
Милица Мирчева, Иван Попов, Йоло Николов, Александър Йотовски и Митко Ценов                    снимка: Явор Николов 
1. Преди две седмици спечели държавното първенство по маратон и се нареди трети, след двамата маратонци от Мароко. Как оценяваш това твое постижение и доволен ли си?
Й.Н.: Да, доволен съм от представянето си на Софийски маратон. Може да се каже, че това е първия ми по-сериозен маратон, защото за пръв път се подготвям целенасочено за такова състезание. За напред ще обърна сериозно внимание на шосейните бягания маратон, полумаратон и се надявам в близко бъдеще България да има представител на световни първенства и олимпиади в маратонската дистанция. 
 
2. Разкажи как протече маратона за теб и какво си мислеше по време на състезанието? Мислиш ли, че можеше да победиш поне единия маратонец от Мароко?
Й.Н.: Мога да кажа ,че никъде по дистанцията не усетих умора или напрежение. Бягането ми беше комфортно през цялото време. Двамата атлети от Мароко имаха лични постижения с по близо 20 минути по-добри от моето, но с голямо усилие ме победиха ако не се лъжа единия с 40 секунди, а другия с 4 секунди. През цялото време отразявах всяка атака и на двамата. Те се редуваха да правят атаки по около 300 – 400м, ту единия ту другия. Аз незнаех кой е фаворита за победата така, че бях длъжен да отразявам всяка атака. Бягах единствено за победата, не се интересувах дали ще стана 3ти , 5ти  или кой то и да е. През цялото време бяхме двама на един и това даде отражение във финалните километри. 
3. Какво предстои за теб до края на сезона?
Й.Н.: Още един маратон в Подгорица и след това започва сезона на Крос кънтри състезанията (ноември – декември). На 8-ми декември е и Евро-шампионата по крос на който се надявам да се представя на много високо ниво, както аз така и цялата ми група.
 
4. Преди време сподели, че възнамеряваш да пренасочиш усилията и тренировките ти към шосейните бягания и маратоните. Какви са целите ти в тази насока за следващия сезон?
Й.Н.: През пролетта на 2014г със сигурност ще търся участие на силен маратон на, които да успея да покрия норматив за Европейското първенство за мъже и жени. Надявам се на резултат около 2 часа и 16минути, мисля че при добре проведена подготовка е по силите ми. Не мисля да загърбвам и пистовите бягания, но ще се концентрирам върху най-дългите дистанции там, а именно 5 000 и 10 000м. Желанието ми е през 2014г да сляза под границата от 29 мин на 10 000м. 
 
5. Мислиш ли за летните олимпийски игри през 2016 г. в Бразилия?
Й.Н.:Няма как да не си мечтая за Олимпиада, всеки спортист мечтае за това. Аз работя здраво върху себе си като съчетавам това успешно и с треньорската професия. Ще продължавам да си върша работата, както и досега, а останалото, както казват в моя край е „Божа работа“. Всяка година напредваме и аз и момчетата и момичетата. Човек се учи докато е жив. 
 
6. В кой от големите 5 маратона би участвал в близко бъдеще? (Токио, Берлин, Ню Йорк, Бостън или Чикаго)
Й.Н.: До момента освен като зрител не съм обръщал внимание на маратоните от професионална гледна точка. В света има доста силни маратони и както казах по-рано, целта ми е да бягам през пролетта на 2014 г. на силен маратон. Не знам защо, но трасето в Ротердам ми допада много, а и е едно от най-бързите в света. А относно по-горе изброените маратони, бих бягал на всеки един от тях. Това са невероятни състезания, които сигурен съм ще оставят спомени у всеки участник за цял живот. 
7. Колко е важен хранителния режим за теб и какво меню предпочиташ?
Й.Н.:Хранителния режим за бегача на дълги разстояния е от първостепенна важност и при преследването на високи спортни резултати, диетата се явява важна, колкото и тренировките. Елитните бегачи се познават, както на стадиона или в парка, по лекотата и грациозността на бягането си така и на масата, когато ги погледнеш как се хранят и как изглеждат. А относно моето меню няма нищо специално просто се стремя да правя това, което смятам за правилно. Най -голяма част от храната ми за деня е отделена за макароните, ориза, картофите и други храни богати на въглехидрати, който да обезпечават организма ми с необходимите калории, все пак изминавам около 30 – 40км дневно. Месо и риба хапвам 2-3 пъти седмично и предимно за вечеря. Салати, плодове, сурови ядки са храните, с които допълвам храненето си. Напитките на който се обръща минимално значение, когато се говори за режим са също толкова важни колкото и храната. Употребявам само чай и вода, много рядко чаша вино или плодов сок.  
 
8. Кой или кои са твоите идоли в атлетиката? (състезател и треньор)
Й.Н.: Чак идоли нямам, но от дете се възхищавам на Хишам Ел Геруш. За мен това е атлет които е достоен за възхищение и трябва да е пример за младите атлети, който искат да вървят по неговите стъпки. Треньорите са друга тема, научил съм много от много хора. Ако си умен  и прозорлив можеш да научаваш много, ако си мислиш че знаеш всичко и си велик тогава си загубен. Контактувам с треньори от цял свят, чета много и разбрах, че отъпкана пътека към върховете в спорта няма. Всеки сам прокарва пътя към успеха си. В България имаме невероятни треньори като Георги Димитров, Георги Митев, хора от който съм получавал подкрепа и на който благодаря от сърце. 
 
9. Как виждаш развитието на атлетиката и на аматьорските бягания през последните години? 
Й.Н.: Атлетика в България е имало и винаги ще има. За развитие е трудно да се говори, защото нивото, което сме имали през 80-те и 90-те години е доста високо и в днешното състояние на спорта в България е много трудно да се развиваш. Един рекорд или едно призово класиране на единични млади атлети не е знак, че атлетиката се развива. Примерите за развиващи се атлетически нации има – Англия, Америка, Етиопия, Кения, Мароко, Турция и много други. Това са коренно различни държави в икономически, духовен и географски аспект, но доказват, че когато държавата създава необходимите условия атлетиката се развива. Относно аматьорските бягания в последните години мисля , че бележим прогрес. Доста хора взеха да обръщат внимание на бягането за здраве, организират се доста бягания за любители и все повече хора бягат на тези състезания. В много държави хора от различен етнос, пол, възраст се събират през уикендите пробягват заедно 5 – 10 км, след това хапват или се забавляват на чист въздух. По този начин хората се социализират, отдъхват от напрегнатия живот през седмицата и същевременно с това се грижат за здравето си. В България в последните години се бележи напредък в тази област и този вид отдих.
 
10. Какво би посъветвал хората, които бягат отскоро маратони?
Й.Н.: Да четат книги и да се обогатяват с информация по темата. Да общуват с хора като тях да обменят опит. Но най-важното качество на маратонеца според мен е търпението и трудолюбието и радостта от движението. Бягайте за удоволствие!
 
фотограф Крисо Кирилов
 

Write A Comment