Истории

Интервю с Ганчо Славов

Pinterest LinkedIn Tumblr

Обиколката на Витоша, която се проведе в края на юни тази година протече при небивал интерес. Няколко участника се откроиха, а към един от тях имаше небивал интерес. Победителят при мъжете скороходци Ганчо Славов беше първия, когото потърсихме в денят след състезанието. За жалост той вече беше опътувал за Англия, но няколко дни по-късно успяхме да се свържем с него. Ганчо се оказа изключително интересен човек, не само заради победата в Обиколката на Витоша, но и заради многото години опит в бягането на дълги разстояния.  Ето и какво ни каза той за себе си:

– Разкажи ни накратко за своята спортна биография?
Г: Честно казано, никога не съм се считал за спортист. Бягането за мен е хоби.
– Разкажи ни как започна да бягаш и кога се случи това? Спомняш ли си кой те запали за бягането?
Г: Бях в гимназията и тъкмо бях започнал да се занимавам с пещерно дело и скално катерене. Чувстах се физически неподготвен и за двете и бягането ми помогна. После, лека-полека, ходенето по пещери и скали намаля и спря (засега), а тичането ми остана като начин що-годе да балансирам заседналият си живот. Може да се каже, че са ме запалили родителите ми и баба ми на село, защото те ме научиха да обичам планините.
– Би ли споделил в какви състезания си участвал до този момент. Коя дистанция предпочиташ? Равни или с голяма денивелация?
Г: Харесвам всякакви дистанции и силно предпочитам планинските терени. Участвал съм пет пъти в Обиколката на Витоша, с променлив успех: 1997 г. (4-и, 11:07), 2000 г. (1-2-и с Даниел Цокев, >11 часа), 2005 г. (до Железница), 2011 г. (2-и, 9:49), 2012 г. (1-и, 8:44). Иначе, повечето ми състезания през последните години бяха в САЩ и Великобритания. За тези от последните 2-3 години съм написал по нещо на блога ми, а резултатите от повечето ми състезания в САЩ ги има тук.
Обемът от тренировки е от огромно значение при ултрабяганията. Какъв е обичайният ти километраж в подготвителен период?
Г: Опитвам се да не обръщам прекалено много внимание на километрите, защото това ми се струва сигурен начин да престана да изпитвам удоволствие от тичането. Рядко ми се събират по повече от 100-120 км на седмица, но често повечето са по пресечени терени с голяма денивелация (средно около 2000-3000 м на седмица).
– Обиколката на Витоша през 2011-та и 2012-та. Какво ти направи впечатление сега? Как протече състезанието за теб през 2012-та?
Г: Още миналата година обиколката беше организирана на много високо ниво. А тази година беше дори по-добре. Мисля, че това е и една от основните причини времената да се подобрят толкова през последните няколко години. Другата основна причина, разбира се, е конкуренцията. Тази година имаше пет човека под предишния рекорд за това трасе!
Иначе от състезанието най-много ми хареса приятелският дух в началото, докато тичах с Илия Куцаров, Бойко Златанов и Димитър Давидов. Не че не бяхме наясно, че се състезаваме, но беше много приятно да си побъбрим и да се сменяме при налагането на темпото. Беше ми драго да видя и финалният спринт на Илия Куцаров и Пламен Цукев. И двамата участват за първи път и догодина ще са още по-бързи.
За мен първата половина от обиколката тази година беше силна, а втората много мъчителна. След Боснек имах проблеми с корема, които така и не отминаха. Реално не можах да хапна нищо, с изключение на три чаши Кока-кола и няколко солети. Скоростта ми падна значително и се бях подготвил психически да ме настигне поне Димитър. Сигурно ако навсякъде по трасето не беше пълно с близки хора, щях да се откажа. Положителното е, че съм сигурен, че мога да си подобря времето значително.
– Бира след тренировка. Табу или практика?
Г: Удоволствие, за което обаче понякога нямам желание (особено след интензивна тренировка за скорост).
– Как се храниш преди старт на ултра състезание? Променяш ли обичайните хранителни навици?
Най-добрият съвет, който съм получавал е да не правя нищо извънредно и да не експериментирам в последния момент. Обикновено просто избягвам пикантни храни 1-2 дни преди състезание.
– Какъв би бил твоят съвет към всички, които се интересуват и пробват ултра дистанции?
Г: Не знам дали съм добър източник на съвети, защото въпреки 15-те си години опит, продължавам да правя едни и същи елементарни грешки. Но на мен ми помага да си напомням да съм търпелив и да не усложнявам нещата излишно.

Ако имате въпроси към Ганчо Славов можете да коментирате под статията или във форума.

Write A Comment