Истории

Мария Николова победителката от Витоша 100км

Pinterest LinkedIn Tumblr
През 2013-та на Обиколката на Витоша видяхме подобрения на времената, както при мъжете така и при жените. Ганчо Славов финишира за 8:19, а Мария Николова спечели при жените с време 9:51, с което се превърна в първата участничка слязла под границата на 10 часа. 
Решихме да ви запознаем с Мария и да ви кажем някои неща за нея, които може би не знаете.
Мария Николова тренира лека атлетика в продължение на 15 години. Започва, когато е едва на 13 години и стартира в многобоя. Едва на 14 годишна възраст става републиканска шампионка в зала и открито, съответно на петобой и седмобой. (запознатите със света на леката атлетика знаят, че това са доста тежки дисциплини). През различните години Мария се е състезавала в различни дисциплини като: 400м с препятствия, 800м и 1500м, троен скок. Има републикански титли на висок скок и многобой. В момента тя е кондиционен треньор в Spider Sport и участва на множество планински бягания, маратони и ултрамаратони, както в България така и в чужбина. 
1.През 2012-та участва в Обиколката на Витоша и завърши втора. Тази година спечели състезанието и постави нов рекорд. Какво се промени за теб за една година?
М: Участвах в други ултра маратони и натрупах опит. В края на миналата година започнах целенасочена подготовка и увеличих значително обема на тренировките.
2.Как протече Обиколката за теб тази година?
М: Надмина очакванията ми. Знаех,че съм подготвена да завърша Витоша 100 по-бързо от миналата година, но не и да сляза под 10 часа.
3. За какво мислиш по време на подобен род състезания, в които силата на духа е от изключителна важност?
М: Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Всяко състезание е различно за мен. През главата ми минават много неща, състезанията са дълги. Стартирам с мисълта да не се отказвам, за мен победа е да преборя себе си, болката и прокрадващите се мисли, че не мога повече.  
4. Какви са плановете ти до края на сезон 2013? Имаш ли цел или конкретно състезание, в което да участваш?
М: Тази година целта ми е да завърша UTMB в края на август 168км +10 000Д; В програмата си съм включила още Персенк Ултра и VFUT, както  и един класически маратон през есента.
5. Какво те мотивира да бягаш и да се представяш все по-добре?
М: За мен всяко едно подобно състезание е предизвикателство и изпитание на психиката и собствените възможности. 
6. Какво ново и различно в спорта би опитала?
М: Един ден да участвам на IronMan 🙂
7. Една седмица след Витоша100км участва в Lavaredo Ultra Trail и се класира 11-та? Разкажи ни за това състезание и за твоето участие.
М: Да,имах само седмица за възстановяване от Витоша 100, което не е достатъчно време при подобен тип натоварване. За да се развивам и като част от подготовката за UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), реших да участвам и да завърша две ултра за една седмица.
В Италия, поради неочакван снеговалеж, часове преди обявения старт, организаторите бяха принудени да намалят дистанцията и денивeлацията. При така създалите се обстоятелства,стартирахме сутринта и целите които си бях поставила е да финиширам  в рамките на 12 часа т.е. да тичам само по светло. 
7.Работата ти е да съветваш спортуващи.Какво ще посъветваш тези, които искат да се представят по-добре през 2014-та? Какъв съвет би дала на хората, които искат да станат по-добри?
 М: Да не спират да провокират себе си – физически и психически и да се забавляват докато тренират!
 
Важно: За феновете на Витоша 100км – през 2014-та година Обиколката на Витоша ще се проведе на 14 юни (по пълнолуние). 

Write A Comment