Състезания

Мальовица скайрън – да тичаш по ръба

Pinterest LinkedIn Tumblr

Мальовица скайрън се проведе тази събота (15.09) в планината Рила. В подножието на най-високата ни планина на старт застанаха 34 състезатели готови да премерят сили в първото по рода си “въздушно тичане” в България. Състезанието бе организирано от спортен магазин Алпи и подкрепен от планинска спасителна служба и хижа Мальовица. Трасето с алпийски характер бе с обща дължина от 13км и положителна денивелация от 1600м. Освен с техничния терен състезателите бяха допълнително затруднени от лошото време. След като бе даден старта заваля дъжд, който на 2500 метра се превърна в суграшица.
 
Как протече състезанието – въпреки не големия брой участници състезанието бе оспорвано. Още от старта започна борба за първа позиция между Тони Петков, Светослав Терзийски, Николай Гугински и Пламен Давидов. На различни етапи от трасето си разменят водачеството. На пункта при Еленино езеро първи пристигна Светослав Терзийски, който пристигна заедно с Тони Петков, а малко след тях пристигна и Николай Гугински. На върха Тони Петков предприема атака и се откъсва на спускането, където прави малка разлика на останалите. Така първи на хижа Мальовица пристига Тони Петков – 2:24, следван от Светослав Терзийски и Николай Гугински 2:28, които джентълменски финишират заедно и разделят второто място, след тях финишира Пламен Давидов – 2:35.

Победителят в състезанието Тони Петков е и администратор във форума на runbg.net и в нашата фейсбук страницата. Ето и разказ за неговото участие. Скоро очаквайте да го видите и в нова светлина.
След преминаването на първите 14 състезатели през върха, трасето бе скъсено до пункта на Еленино езеро, намиращо се в подножието на в.Мальовица. Причината бе влошаващото се време и сигурността на участниците, които трябваше да преминат по парапет изграден на единия от ръбовете към върха. Част от състезателите достигнаха до Втора тераса, където по собствено желание или след като достигнаха след контролното време прекратиха участие.

*Участниците по трасето – кадър от втора тераса

*Времето не беше на наша страна
Награждаването бе в хижа Мальовица на топъл чай и хапване. Награди имаше освен за първите и за всички, които завършиха (всеки участник получи бъф/бандана с името на състезанието). Така въпреки лошото време бе поставено началото на skyrunning състезанията в България, а организаторката Ани Пенчева сподели, че се надява събитието да стане традиционно и да привлича все повече ентусиасти, готови да предизвикат себе си бягайки по ръба на планината.

Класиране топ 14 /Пълно трасе през в.Мальовица/
1. Тони Петков – 2:24
2. Светослав Терзийски – 2:28
2. Николай Гугински – 2:28
4. Пламен Давидов – 2:35
5. Петър Пировски – 2:48
6. Пламен Цукев – 2:50
7. Любен Кенанов – 2:53
8. Миглена Драготинова – 2:54
9. Николай Кабаджов – 2:54
10. Делян Делчев – 3.07
11. Борис Банков – 3:15
12. Иван Танчев – 3:15
13. Христо Бадъков – 3:33
14. Ивона Михайлова – 3:33

Класиране до Еленино езеро

15. Георги Цанков
16. Николай Кръстев
17. Васил Николов
18. Детелин Йорданов
19. Никола Николов
20. Георги Георгиев
21. Мария Димитрова
22. Даниел Панев
23. Веселина Георгиева
24. Галя Колева
25. Кирил Шопов
26.

Достигнали до Втора тераса
– Мария Николова
– Боян Калчев
– Иван Дойчев
– Николай Петков
– Георги Петков

Видео

 

 

4 Comments

 1. ааааа Reply

  Ми окей, състезанието си го биваше, времето също. Но мен защо мен няма в списъка от имена??

 2. Detelin Yordanov Reply

  Да, и на мен ми се струва, че класацията е непълна, може би ще има ъпдейт по-късно? Би било добре да се напишат времената на всички участници, ако са отчетени въобще. Браво на организаторите (и участниците), че не отстъпиха пред лошото време, надявам се да не е имало много контузии и всички да са доволни и добре изморени.

 3. Васил Ников Reply

  Една молба! Името на № 17 е сгрешено, не е Васил Николов, ами Васил Ников. Казах го на жената в Хижа Малъовица и тя там го поправи, но тук е сгрешено.
  Благодаря !

 4. Васил Ников Reply

  Явно и Администратора е като огранизаторите на Мальовица скайрън – ГОЛА ВОДА !!! Уплашиха се от малко дъжд и град. А какво да кажем ние, тези които дойдохме от къде ли не за да участваме въпреки всичко. За да ни върнат, по препоръка на някой си градски турист. Едва ли ще повторя това бягане с тези хора.

Write A Comment