Състезания

Маратона в Белград и българското участие

Pinterest LinkedIn Tumblr

На 27 април се проведе 27-то поредно издание на маратона в Белград. В състезанието участие взеха 3650 бегачи в двете основни дистанции маратон и полумаратон, както и няколко хиляди бягащи на традиционния “trka zadovoljstva/fun run“. България бе представена от над 32 бегачи състезаващи се в масовия старт, както и в балканското първенство по маратон, което се провежда паралелно.

Факти за маратона в Белград

Състезанието има 27 издания и се спада към пролетните маратони. Традиционно се провежда в края на април и е най-голямото спортно събитие в Сърбия. Маратона е от изключителна важност за гражданите на Белград, провежда се с изключителната подкрепа на белградския общински съвет. През 2012-та година сръбския президент Борис Тадич участва в събитието, а през 2013-та Карл Луис е човека, който дава старта на състезанието.

Белградския маратон не е от големите европейски маратони, но предлага добра атмосфера и хубаво трасе. То не е подходящо за лични рекорди поради 2 причини. Пролетното време в Белград може да бъде много непредвидимо, а в началото и края на състезанието има изкачвания. Ранната регистрация струва 30 евро, а късната 40 евро.

Дистанциите са 3 – Fun Run (5км), маратон (42,2км) и полумаратон (21,1км). Трасето на маратонската дистанция се състои от 2 обиколки в “Нови Белград”, а старта и финала се намират в старата част, полумаратона е от 1 обиколка от 21,1км.

Атмосфера

Старта на Белградския маратон се намира в непосредствена близост то Белградския парламент, а самото трасе е живописно и преминава през старата и новата част на града. Публика има на по-голямата част от трасето, а тази година имаше изключително много малки деца, които бяха излезли с родителите си и подкрепяха всички бегачи. Това създаде невероятна атмосфера. Подобно на големите маратони организаторите се бяха погрижили да има и атракции по трасето – музика, барабани, DJ и рок група, която да забавлява финиширалите и финиширащите (не са през цялото време, но организаторите се бяха постарали и правят стъпки към подобряване на маратона). Не липсваха и хора бягащи с костюми, а на това издание имаше много хора бягащи за каузи.

 Балканско първенство по маратон

ph 473

България бе представена от 3 атлета на Балканския шампионат по маратон. При жените неостаряващата Милка Михайлова и Анита Кръстева, а при мъжете от Шабан Мустафа. Най-добре от всички българи се класира Милка Михайлова, която зае 2-ро място на шампионата и 6-то в генералното класиране при жените. Останалите ни представители – Шабан Мустафа и Анита Кръстева не завършиха състезанието. 

Милка Михайлова и Шабан МустафаМилка Михайлова и Анита Кръстева

Любители, полупрофесионалисти, ентусиасти, фенове на маратонския туризъм и други образи (разказ за действителни лица и събития)

Както споменахме българската група се състоеше от над 30 участника. Нашата агитка бе една от най-големите и откачените. Ядрото на групата бе главно  от  бегачи пътуващи от София и Пловдив, но имаше и от Стара Загора и Велико Търново, както и един натурализиран унгарец и португалец. 

IMG 6804

Купона започна още със стъпването ни в Белград, на път към регистрацията срещнахме групата от Стара Загора и малко по-късно останалите на импровизирано паста парти в центъра. Една от слабостите на Белградския маратон се оказа организираното от тях паста парти, което беше като за бог да прости, а експото беше рехаво, но пък има известен напредък в организацията и броя на участниците в маратона. 

IMG-20140428-WA0003

Старта на Белградския маратон започва от Белградския парламент и продължава до сградата на централната поща. Финалът е пред хотел Москва и в близост до пешеходната зона на Белград. От две години в деня преди маратона се организират туристически обиколки из забележителностите на града в деня преди най-голямото спортно мероприятие в Сърбия. Ние познавайки добре града си организирахме собствен тур, но за тези, които отиват за пръв път препоръчваме да видят крепостта Калемегдан и воения музей, сградите на парламента, югославския парламент, храм Св.Сава, който наподобява Ал. Невски, ул. Княз Михаил (пешеходната зона), ул. Скадарска в стария град известна като Кафана (там ще намерите механи и заведения, където да хапнете и да се наслаждавате на жива музика).

IMG-20140428-WA0006

/Всички бегачи се събират и се отправят към мястото на старта. Българската група също се е събрала за снимки./

 10154412 10202461442431461 6303702527441962818 n

/част от българската група минути преди старта/

Какво се случи преди, по време и след маратона?

Част от групата пътуваше в събота преди старта други бяха в Белград още в петък, за да разгледат забележителностите. Деня преди старта времето беше променливо, на моменти мрачно и някои от местните предричаха дъжд в деня на маратона. Ние отговаряхме, че времето не ни притеснява. След дълги разходки по забележителности и места за храненене (трябваше да заредим с въглехидрати) се събрахме за голяма българска вечеря в центъра, където да се видим, да обменим опит и да обсъдим утрешния важен за всички ни ден. 

На сутринта преди старта в Белград времето беше хубаво и слънчево, но с много силен вятър. В 10:00 часа, когато беше старта температурите вече бяха около 20 градуса, а около обяд достигаха 27. В дебелите книги на маратонците топло и влажно време със силен вятър са най-тежките условия за бягане. Вятърът в участъка от трасето край р.Сава бе толкова силен, че ако бягаш с шапка тя постоянно пада от поривите на вятъра. Пунктовете по трасето бяха добри и на място, имаше дори душове с вода, но за жалост нямаше изотонични напитки, което ни изненада и затрудни състезанието. Ако изключим неподходящото време за постижения състезанието беше прекрасно и с добра атмосфера. Първите финиширали изчакваха останалите от групата по трасето и всички говореха за местата с деца, които подкрепят бегачите. 

Край финала се срещнахме и с представители на най-големия клуб за любители бегачи, както и редактора на сръбския сайт за любителско  бягане, които имаха лекция малко по-рано през деня. Направихме една снимка на финиширалите и се наслаждавахме на жива музика и сръбско пиво. След края маратона (с контролно време 6 часа) се разделихме и поехме обратно към България.

IMG-20140428-WA0007

/На финала всички са щастливи без значение от резултата./

2014-04-27 14.22.29

Кои са най-честите причини да ни личи, когато сме бягали маратон!?

– Недостатъчна подготовка.

– Тръгваме значително по-бързо. Първите 21км са много по-бързи от вторите.

– Избрали сме неподходящи маратонки или чорапи, в следствие на което имаме ужасни пришки и куцаме

– Силна дехидратация или прекомерна хидратация – и двете ни изваждат от строя. 

– Нереалистични цели, които ни карат да изречем думите, които произнася всеки маратонец в живота си “Никога повече”. Това всъщност винаги означава, че това е само началото. 

Write A Comment