Състезания

13 лекции и уоркшопи на Физкултура’18

Pinterest LinkedIn Tumblr

Историите на трима световноизвестни атлети и приключенци, както и множество полезни уъркшопи на теми като спорт, тренировки, здраве, хранене, мотивация, са част от програмата на форум “Физкултура”. Събитието ще се проведе на 10-и март (събота) в Sofia Event Center и се организира от Спортен клуб “Бегач”.

Третото издание на еднодневния форум за активен начин на живот ще започне след броени дни, като тази година той е с още по-богато съдържание, с повече участници и в две зали. Програмата му е разделена в две основни направления – презентации на гост-лектори в голямата зала на Sofia Event Center и практически уъркшопи – в малката.

Събитието ще започне в 10 ч. сутринта с разказите на тримата специални гост-лектори, които за първи път представят свои мотивиращи истории пред българска публика. Пръв на сцената ще застане известният американски автор и експерт по теми като фитнес, спортната психология и здравословно хранене – Мат Фитсджералд. Той ще се опита да даде отговор на един от най-важните въпроси за всеки спортист – как да се намалят ограниченията, които психиката създава пред издръжливостта на тялото. Експертът ще докаже с примери, че най-великите спортни постижения се случват чрез съзнанието, а не с мускулите. Американецът ще разкаже и за книгата си “Колко силно го искаш?”, която предстои да излезе в превод на български език непосредствено преди форума.

Около 11 ч. се очаква да започне и презентацията на Кати Джейн Л’Ерпение, която ще разкаже какво е да изминеш Великата китайска стена (4 500 км) сам за 6 месеца. Великобританката има успешна кариера на модел, но въпреки това се насочва към бягане и колоездене на дълги разстояния. В списъка й с постижения е и първо женско преминаване на ледената шапка на Патагония, двумесечна полярна експедиция при температури до -60°C, колоездене от Белгия до Истанбул, както и 8 000 км през Африка – от Джибути до ЮАР. По време на форум “Физкултура” британката ще разкаже за мотивацията и подготовката за екстремните си експедиции и ще отдели време за дискусия с публиката.
Katie-Jane L Herpiniere-bike

Третият гост-лектор – Питър Томсън, ще започне презентацията си в 11:50 ч. и ще разкаже за едно от големите си постижения – 44 маратона за 44 дни в 44 държави в името на благотворителността. Каузата на предизвикателството, което осъществи през миналата година, преминавайки и през България, е събиране на средства за хората с умствени и психични проблеми. Гостът от Великобритания ще разкаже и за своя нов проект, който съвсем наскоро оповести – преминаване чрез бягане на трасето на легендарното колоездачно състезание “Тур дьо Франс” (повече от 3 300 км).
Peter Thomson

Следобедната част от програмата на форума ще бъде разделена в двете зали на Sofia Event Center. В голямата зала презентациите ще продължат с историите на няколко български приключенци. Бившият банкер Стефан Иванов ще разкаже какво се изисква от един аматьор, за да да преплува Ламанша. Петър Ванев ще сподели за пешеходния си опит по дългия планински път от Мексико до Канада, а Владимир Павлов за екстремното си спускане със сноуборд от 7000-метров връх. Колоездачът Борислав Йорданов пък ще опише какво е да направиш не един, а два рекорда с велосипед по маршрута “Ком-Емине”.

По-малката зала на форума също ще предложи интересна програма, но в по-неформална обстановка и с възможност за активно участие. Първият уъркшоп в нея ще започне в 13:30 ч. и ще се води от Ваня Висарионова. Темата му е правилната анатомичната стойка на тялото, както и полезни съвети и упражнения за корекции и подобряване на постиженията. Вторият лектор в практичната част от програмата – Михайло Николич, ще представи мобилното приложение за спорт Freeletics, както и различни тренировъчни и фитнес програми. С уъркшоп за нововъведения ще се включи и Димитър Димитров от XCO Sports, който ще покаже възможностите за тренировки с устройството Power Meter. Малко след 16 ч. Хуан-Пабло Савонити ще покани участниците във форума да обсъдят и планират с него предстоящото прекосяване с бягане на Северна и Южна Америка. Час по-късно се очаква да започнат презентацията и упражненията на кинезитерапевта Калин Стоянов, който ще сподели полезен опит за превенцията на спортни травми. Във форума ще се включат и момчетата от “Balkans Everywhere”, които ще представят движението “Байкпакинг”.
Stryd Running Power Meter

Освен интересна, практична програма, всеки участник във форум “Физкултура” ще получи здравословен обяд, пакет с подаръци и достъп до експо зоната с щандове на изложители пред залата. Предвиден е и симултанен превод в ефир. Вратите на Sofia Event Center ще отворят около час преди първата презентация – в 9 ч. сутринта на 10-и март. Залата се намира на етаж 3 на Paradise Center (бул. „Черни връх” 100 в София). Достъпът до форума е само с предварителна регистрация на уебсайта Fizkultura.bg.

Форум “Физкултура 2018” се организира от Спортен клуб “Бегач” с институционалната подкрепа на Посолството на Великобритания и Посолството на САЩ в София.

За повече информация:
– уебсайта на “Физкултура 2018”: Fizkultura.bg
– официално Facebook събитие: https://goo.gl/DwNjq1

Write A Comment