Състезания

Пирин Ултра 2021 – с ново трасе и отново част от Световните Серии

Pinterest LinkedIn Tumblr

Петото издание на ултрамаратона Пирин Ултра ще се проведе от 10 до 12 Септември в Пирин Планина. Старт/Финалът отново ще бъде разположен на централния площад в гр. Банско, и отново състезанието е избрано за официален старт от Световните Серии по Скайрънинг. Тази година, България присъства в календара на Сериите с едно от най-екстремните трасета в световен мащаб – Pirin Extreme 38K. Макар и по-късо, трасето е силно технично, с 3300м+, а най-високата точка е първенецът в Пирин планина – вр. Вихрен (2914м)! Pirin Extreme преминава през няколко силно технични участъка, а именно Котешки чал, Кончето, изкачването от местността Премката до вр. Вихрен, северния ръб на вр. Тодорка. Стартът на Pirin Extreme 38K ще бъде даден на 11.09.2021, в 08:00ч. Бегачите ще имат лимит от 14 часа за преминаването на трасето.

Един час преди стартът на Pirin Extreme, в 07:00 на 11.09.2021, ще стартират и участниците по средното трасе – Трасе В 66К. Тук денивелацията е 4200м+, а най високата точка – 2686м – връх Куклите! Лимитът за преминава е 20 часа.
Ултра класиката на Пирин Ултра – трасето с дължина 160км и тази година ще предизвика любителите на дългите разстояния. Денивелацията на трасето е 11000М+, лимитът за преминаване 50 часа, а най-високата точка, която състезателите ще достигнат – едноименния връх Пирин (2662м). Стартът на Трасе А 160К ще бъде на 10.09.2021 в 20:00 часа. Маршрутът навлиза в дълбокото сърце на Пирин и освен тест за физиката и психиката на състезателите, е и награда за очите и душата.

През 2021 в планината ще бъдат организирани 12 подкрепителни пункта, а екип от близо 30 души ще следи за безопасността по новото трасе Pirin Extreme.
Тази година участие вземат 300 участника от България и чужбина, сред които са водещите състезатели в Световните серии – Джорди Алис (Испания), Рикардо Черта (Испания), Снежана Дюрич (Сърбия), Оана Михалцеа (Румъния). България ще бъде представена от доказаното име в световния скайрънинг елит – Кирил Николов-Дизела.


Призьорите в Пирин Ултра 2021 ще получат парични и материални награди от генералния спонсор на събитието – верига магазини Basecamp. Материални награди осигурява и главния спонсор – италианската компания за планински обувки Dolomite! Победителите ще се радват и на материални награди от Stanley – знаковата компания за производство за термоси и посуда за аутдор приключения. А Пиринско осигуряватстудената глътка свежест след Финала!
Движението на всички участници ще бъде следено на живо на широк екран в базовия лагер на състезанието, разположен на централния площад в гр. Банско, посредством GPS система за проследяване. Онлайн, движението на бегачите ще може да се следи тук: Трасе С Pirin Extreme 38K, Трасе В 66К, Трасе А 160К. Онлайн резултатите в реално време може да следите тук.
На Старт/Финала ще бъде обособена и Експо зона, където водещи български и чуждестранни компании в света на аутдор спортовете, ще представят своите продукти и услуги!

Пирин Ултра 2021 се провежда с подкрепата на Министерството на околната среда и водите, Община Банско, Българската федерация по Скайрънинг и Национален парк „Пирин“. Генерален спонсор на тазгодишното издание на състезанието са магазини за планинска екипировка Basecamp. Спонсори на събитието са Dolomite, Red Bull, Петрол, Пиринско Пиво, Olympus Bulgaria, минерална вода Pirin Spring. Партньори на мероприятието са спортна екипировка Bryzos, SivenБългария, хотел „Бялата Лавина“. За свежестта и тонуса на участниците ще се погрижат Sponser България – хранителни добавки, BioFresh козметика, GoldNutrition Bulgaria, Аптека INpharm и Nescafe, a за сигурността им – Пистова спасителна служба. Медийни партньори на събитието са runbg.net, see.bg, 360°.Онлайн проследяването се осигурява от Loggator.

Photo: © Yanne Golev, Svilen Panayotov, Martin Angelov.

За скайрънинга:
Скайрънингът като спорт е създаден през 1992 година от италианеца Марино Глакомети и негови сподвижници. През 90те години на 20ти век, те поставят началото с първите състезания на Монблан и Монте Роса. Към момента се провеждат над 200 състезания в 65 страни с над 30 000 участници. Популярността на спорта продължава да расте и с включването на Пирин Ултра в Световните серии, България става част от това развитие.

Write A Comment