Тренировки

Настилки за бягане

Pinterest LinkedIn Tumblr

Всеки бягащ си е задавал въпросът в каква среда би бягал най-комфортно и всеки бягащ има предпочитания за настилката върху, която тренира. В тази статия ще се запознаете с предимствата и недостатъците на най-популярните настилки за бягане.

Бетон – той е най-твърдата настилка.Това се се дължи на неговата плътност и е хубаво да го избягвате ако имате алтернатива. (В групата на бетона влизат и различните видове плочки, паважи и тн., така, че ако бягате по тротоара слезте на асвалта, но само ако е безопасно!  Усещането за конфорт  се намалява дори и да сте с подходящи обувки за бягане. Препоръчително е  бягащите с обикновени обувки (не предназначени за бягане) като гуменки, маратонки да избягват бетона като настилка или поне да не бягат редовно върху такава.

Асфалт – Той е малко по-мека настилка от бетона, но не е перфектана. Все пак е най-масово използваната. (Факт е, че повечето рекорди на дълги дистанции са по-добри на асфалт отколкото на писта, но това се дължи на мотивацията и на бягането в кръг на пистата).Голям плюс на тази настилка, е че в по-малка степен се влияе от атмосферните условия тъй като не се разкалва.  На дали има официална статистика, но в по-честият случай хората бягат именно върху такава настилка. Всички големи маратони се бягат върху асфалтови пътища така, че с може да се твърди, че е най-масовата настилка.

Пистова настилка – Този тип настилки са много разнообразни, включително и сгурта може да се причисли към тях. Могат да се открият по-меки или по-търди, но щом са на спортни съоръжения са добри. Рядко се срещат от новите по-меки настилки в България.  Този тип настилка щадят мускулите и ставите особено по-меките разновидности. Като недостатък може да се отбележи, че при бягането на нея особено ако е продължително доскучава тъй като се въртите в кръг.

Мека пръст – Една от любимите настилки на много бегачи, разликата в усещаното се забелязва веднага щом стъпите от асфалата на пътеката. Пръстта абсорбира и смекчава триенето съответно щади ставите. Не случайно кенийските и етиопските бегачи тренират на такава (Кенийските и Етиопските бегачи са най-добрите в света именно, заради средата в която бягат. Те дори бягат боси, което не се препоръчва освен по плажа, заради факта, че  те просто са свикнали с настилката). Бягайки по такава настилка вие в голяма степен намалявате натоварването върху опорно-двигателият ви апарат. Така ви остава да мислите само за темпото и за времето. Минус на настилката, е че зависи от времето и след дъжд може да стане кална и недостъпна за бягане.

Трева – Макар и не толкова лесно достъпна като настилка тревата е много подходяща настилка и е препоръчително да бягате по такава.  Такава настилка  ще намерите по стадиони, паркове, поляни и тн. Голям плюс на тревата е факта, че не се нагрява толкова много като  на пример асфалта, бетона или пистата и лятото бягането върху трева може да ви спаси от жегата (не и в 12 на обяд:). Неприятното е че след дъжд или когато има роса се нуждаете от непромукаеми обувки.

В крайна сметка изборът е на настилка е ваш, но не забравяйте да разнообразявате тъй като това влияе на постоянството и мотивацията – приятно бягане!

Comments are closed.