Тренировки

Какво е мускулна треска?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Мускулната треска след тренировка е причинила много болка и дискомфорт, за които всеки спортуващ се сеща най-вече, когато тя вече е на лице. Задава си въпроси, защо ме боли и как да се възстановя по-бързо. Съществуват много митове, за това на какво всъщност се дължи мускулната треска.

Колко време продължава?
Мускулната треска най-често се дължи на дълги бягания, състезания, упражнения, тренировки. Тя се проявява от 24 до 48 часа след физическо натоварване и може да продължи 5-7 дни преди да отмине напълно. Всъщност малко хора знаят, че тя често е добър признак, тъй като това означава, че вашето тяло се адаптира към определена физическа активност и мускулите ви укрепват.

Причини за мускулна треска
Най-често причината за мускулната треска, е че при бягане мускулите ви са извършвали интензивни съкращения, за които не са били подготвени. Болежките може да са в резултат на интензивни тренировки или нов тип активност. Това причинява стрес на определени мускулни влакна и въпреки, че някои мускули са силни и тренирани, в резултат на обичайните ви спортни активности, при новият тип активност може да натоварите мускулни влакна, които не са толкова тренирани и отново се стига до мускулна треска.  

Защо нетренираните мускули страдат от мускулна треска?
Както вече прочетохте по-горе, когато мускулните влакна не са подготвени и тренирани имаме като резултат мускулна треска. Тогава болката идва в резултат на триенето при съкращаване на мускулните влакна, което води до наранявания на тъканта. Изпитваме болка обикновено на следващият ден, когато тези наранявания са  вече възпалени. Всъщност болката идва от възпалението, а не от нараняването на мускулните влакна.  Някои хора биха казали: „Чакай малко, къде отиде млечната киселина?”. Малко факти и за тях – ефекта от млечната киселина киселина може да бъде усетен много бързо.

 Един бърз пример застанете в средата на стаята и направете 30 клякания. Обикновено ако не сте много тренирани ще усетите схващане на четириглавият мускул (на латински quadriceps femoris). Това схващане на мускулите на краката ще отмине сравнително бързо и след 30мин може и вече да сте забравили, че краката са ви били схванати, тъй като ефекта на млечната киселина е отминал. Ако на другият ден имате мускулна треска, това означава, че мускулите ви не са били тренирани за тази активност и сте ги наранили, а ако нямате, значи сте от щастливците, които имат добре тренирани крака.

Действието на млечната киселина в мускулите
Най-простично обяснено ефекта на млечната киселина е следният. При висока интензивност на дадена мускулна група организма достига до момент, в който не може да захранва мускулът с достатъчно кислород. Сърдечна честота се повишава и тогава млечната киселина причинява схващането на мускулната група, която натоварвате (на жаргон често се казва че мускулът е напомпан). Това така наречено напомпване отминава доста бързо след тренировка.

Толкова по въпроса с млечната киселина, обратно към резултатите от мускулната треска.

Добрата новина е, че след като веднъж сте се възстановили и мускулите ви укрепнат, мускулните влакна стават по устойчиви в продължение на 8 седмици.

Добре е да знаете, че след обичайни тренировки и състезание е добре да не посягате веднага към леда, компресите и излишни медикаменти с цел да избегнете мускулната треска, тъй като вече мускулите ви са тренирани и не са стресирани, тъй като това се е превърнало в тяхна рутина. Ако все пак имате наченки на мускулна треска  то това може да се дължи на няколко неща:

  • Не сте били подготвени за определена част от състеанието/ тренировката (бягане по хълмист терен, бягане по нанадолнище, когато бедрата се натоварват най-много)
  •  Бягали сте значително по-бързо отколкото на тренировка

Важни съвети:

  • Ако болката е по-силна или получите оток, зачервяване, посиняване трябва да се консултирате с доктор.
  • Ако възстановяването продължава повече от седмица, консултирайте се с доктор.
  • Не правете интензивни тренировки 2-3 дни след голямо натоварване.

Write A Comment