Травми

Колко часа да спим? Значението на съня.

Pinterest LinkedIn Tumblr

Какво означава да спим достатъчно в забързаното време, каквото е нашето? За много хора това е различна  величина и заради  ежедневието. Някои хора просто намалят времето за сън надявайки се, че ще свършат повече работа. Маргарет Тачър например е спяла по 4 часа на денонощие, Бил Клинтън по 5-6 часа, а популярният шоу-мен от САЩ – Джей Лено само 3 часа. Ако си задавате въпросът “Ако спя колкото тях, дали ще постигна повече, в живота си?”

Не е задължително или поне не е необходимо, тъй като по този начин може  се окаже, че скъсявате живота си. Според проучване направено в САЩ, измежду 1 милион мъже и жени показва, че най-сигурният начин да постигнете дълголетие е да спите умерено. Според изследването  при хората на или над 45 годишна възраст, които спят под 5 часа или над 10 часа, рискът от смъртност се увеличава. При хората спящи по 7 часа на денонощие се наблюдавал най-нисък коефициент на смъртност.
 
Нашето наблюдение върху част от елитните състезатели по лека атлетика в България, е че те спят значително повече от от средно статистическият човек. Пропорцията е проста – колкото повече тренировки/километри – толкова повече сън е нужен, за добро възстановяване. Часовете при атлетите на по-високо ниво са между 8 и 10 (тук включваме и следобеден сън). Друга характерна разлика на елитните спортисти и останалите спортуващи, е че тежките тренировки (1-2 пъти дневно) предизвикват по-висока сънливост от нормалната. Обяснението отново е просто – тялото възстановява най-добре чрез качествен сън.
Колко време да спим и колко време ни е нужно, за да заспим?
Въпреки, че хората се стараят да спазват това златно правило като спят по 7,8 или 9часа, хората се различават по между си, в способността да спят. На средностатистическият човек са му нужни около 20 минути, за да заспи. Има щастливци, които заспиват на секундата щом главата им допре възглавницата, а има и такива, които се въртят с часове преди да заспят.
Безсъние, стрес, преспивателни
Според статистически данни от САЩ, населението там харчи 500 милиона долара на годишно за преспивателни. Неприятното при тези медикаменти се пристрастявате и допринасят за лекият сън, но не и за дълбокият, при който всъщност организма отпочива най-пълноценно. Алкохола също ви помага да заспите, но той нарушава качеството на съня. Твърдението че, хормонът мелатонин, за който се твърди, че лекува часовата разлика при летене и намалява ефекта от безсънието предстои да бъде доказана.

Сигурно вече се питате какъв е отговорът? За щастие бягащите хора знаят отговорът – трениривки. Повечето изследване на тази тематика сочат, че ако се упражнявате на умерено ниво (бягате, карате велосипед, плувате или друго), ще заспивате по-бързо и по-дълбоко. Ако имате проблем със съня или страдате от хронично безсъние, започнете тренировки 3 пъти седмично, ще подобрите физическото си състояние с 13% и ще удължите времето, в което спите дълбоко с 33% (според изследване направено от университета Вашингтон).

Кога да бягате?
Бягането сутрин е полезно, но то има по-малък ефект върху съня, докато бягането прекалено късно може да предизвика будност. Най-доброто време за бягане е късният следобяд, когато влиянието върху сънят е оптимално. Съответно ефекта е по-осезаем при по-възрастните хора, които традиционно имат проблеми със съня, както и при хората с по-ниска физическа подготовка.

Защо бягането помага да имаме добър сън?
До ден днешен учените не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса, защо бягайки 5 или 6 км на ден ви  помага да спите по-дълбоко. Едно от обясненията, всъщност е много просто, че заради упражнениата се повишава умората и съответно нуждата на организма за възстановяване. Друга теория твърди, че повишената телесна температура, резултат от бягането подобряване на съня или че заради бягането се отделят химически вещества в мозъка, които подпомагат съня. Според поручвания половината от случаите на безсъние са причинени в резултат на стрес или намалена физическа активност. Добре известно, е че при бягане и други физически упражнения в организма се отделят ендорфини, които са известни с изявеното си анти-стресово въздействие върху организма.
Във всеки случай бидейки бягащ вие вървите по правилният път.  Хората, които тренират редовно могат да очакват, че ще заспиват по-бързо и времето, в което ще спят дълбоко ще е по-дълго, за сметка на лекият сън. За хората, които тренират редовно или са спортисти, сънят е от изключителна важност и за тях се препоръчва да спят малко по-дълго.  
 

Write A Comment