Хранене

Как да закусвам?

Pinterest LinkedIn Tumblr

В началото на всяка година хората, без значение дали спортуват или не, искат да се избавят от излишните килограми, натрупани по време на празниците.

През това време от годината повечето се опитват да сменят режима си на хранене, за да повлияят на теглото си. Има много начини да направите това, като един от най-важните това е закуската сутрин.

Важността на закуската

Сигурно всеки си спомня, как когато е бил малък са му натяквали да си изяде закуската, че “закуската е най-важното хранене за деня” и какво ли още не.  Това наистина е така и дори ако се замислите половината детски песнички пропагандират и целят детето да се нахрани.  Важността на закуската всяка сутрин, се крие във факта, че това ранно хранене дава старт и ускорява метаболизма като кара тялото ви да изгаря калории (разходва енергия). Яденето на закуска ви осигурява и необходимата основна енергия за деня.

musli

(варени 2 яйца филия пълнозърнест домашно приготвен хляб с малко масло и кашкавал + плочка сирене)

(мюсли със стафити, кисело мляко, половин киви, половин ябълка)

Колко и какво да закусвам?

Не е задължително да се храните обилно. Имайте предвид, че дневният енергоразход на мъж с височина 175см и тежащ 78кг със средна активност е около 2800 калории, а при жена със същата височина 2200 калории. Необходими са ви само няколко стотин калории като най-добре в закуската да присъстват храни съдържащи въглехидрати и протеини. Много добро решение за закуска са яйца и тост/филия хляб пълнозърнест) или плодове с кисело мляко. Все повече хора консумират мюсли/овесени ядки със сушени плодове, тях можете да комбинирате идеално с кисело мляко, но внимавайте и избягвайте миксове, в които има допълнително добавена захар. Допълнителното количество захар противоречи на идеята да се отървете по-лесно и бързо от допълнителните килограми.

Не забравяйте да закусвате и да тренирате/бягате, така желаният ефект ще бъде постигнат по-бързо!

Write A Comment