Хранене

Какво се крие в кухнята на всеки бягащ

Pinterest LinkedIn Tumblr

Зърнени храни

Тук не можете да имате голямо разнообразие. Булгурът се готви светкавично и е вкусна закуска; овеса и овесените ядки са основни в тази категория, а няколкото вида ориз  дават известна гъвкавост. Спагетите и макароните също попадат тук, тъй като са в много голяма степен преработена зърнена храна.

Бобови храни

Запасете се с разновидности от сушен  и консервиран. Ако откриете замразен (зелен боб/фасул) грабвайте го. Той е с високо съдържание на въглехидрати и протеин, с малко мазнини, евтин с широка приложимост той стои във фундамента на модерната кухня.

Зехтин

Екстра-Вържин е за предпочитане и вече е доста лесно да се открие. Използвайте го за всичко. Страната производител не е толкова важна, ако е добър на вкус и цена около 15 лв за литър, използвайте го. Може да използвате фъстъчено, царевично, от рапица, стандартно олио, но предпочитайте студено пресовано, пред химически извлеченото. Няма да ви стане нищо и ако използвате краве масло от време на време.

Дълготрайни Плодове и Зеленчуци

Моркови, целина, лимони и лайм издържат най-малко седмица. Картофите (обикновени и сладки), лук, чесън и сушено чили/пиперки издържат дори повече. Замразени зеленчуци като спанак, грах, и царевица при правилно съхранение издържат почти вечно. Купувайте само правилно замразени зеленчуци и избягвайте тези, които са слепнали – това е сигурен белег, че са били размразени по време на съхранението.

Свежи билки

Не можете да ги имате постоянно, но се старайте да ги имате на трапезата си веднъж седмично. Кантарион и мента е лесно да се намерят, а през лятото босилека, копъра и розмарина са в изобилие. Дори и магданоза често вземан за даденост може да направи огромна разлика, когато се добавя в правилните количества в салати, основни ястия и сосове.

Подправки

Купувайте тези, които харесвате – хубавото, е че те издържат поне година.  Много добър избор е да си вземете цял комплект подправки, които се срещат вече по магазините, но непреработените са с по-добри качества от вече смлените подправки.

Оцет

Шери оцета е много качествен, универсален и е най-доброто, което може да намерите; балсамовия е доста популярен и е сладък. Ябълков, оризов, и винен също са добър избор.

Соев Сос

Търсете марки, които съдържат само соя, пшеница, сол, вода, и бактерия; тъй като от тези съставки се произвежда соевия сос се прави, а той върши прекрасна работа.

Пармезан

Пармезана е най-лесният начин да добавите комплексен вкус на спагети/макарони и ястия с ориз, както и много други. Италианският е марката за качество.

Сушени плодове и ядки

Няма нищо по-добро за хапване/закусване, а стават и за готвене. Съхранявайте ги в подходящи съдове (в хладилника издържат най-дълго).  Не забравяйте и масло от ядки (фъстъчено масло и тн.)

Яйца

Бързи за приготвяне, евтини, и богати на протеин.

Бекон

Съхранявайте го във фризер и го съчетавайте с боб, пълнозърнести храни, и зеленчукови ястия.

Консервирани Домати
Задължителни са. Чудесни са за сосове, но можете да ги добавяте в супи или ястия, които обичате.

Подсладители

Захарта е добра в умерени количества, но кленовия сироп и меда са много по-ароматни и за предпочитане.

Сушени гъби

Накиснете ги в топла вода докато омекнат и после ги добавете към ястието. Използвайте гъби с ясен произход.

Write A Comment