Травми

Как да се възстановим от мускулна треска?

Pinterest LinkedIn Tumblr

5 неща които трябва да знаете за възстановяването от мускулна треска

Преди да кажем как да се възстановим е добре да си припомним, какво е мускулна треска. Най-просто казано това е наранявания на мускулните влакна, причинени в резултат на физическа активност, засягаща определени мускулни групи. Тези мускулни групи не са били приспособени за вида натоварване на който са подложени. В резултат на нараняването,  мускулите се  възпаляват и причиняват болката, която ние наричаме мускулна треска. Дискомфорта се появява от 24 до 48 часа и най-често  отминава за 2ни, а понякога и седмица. 

Важно е да знаете, че времето  за възстановяване от мускулна треска е различно. То зависи от два фактора. От степента на натоварване на които са били подложени мускулните влакна. Колкото по-голям стрес са изпитали мускулите, толкова повече време ще е нужно, за да се възстановите. Разбира се и степента на тренираност на мускулите играе не малка роля. Възрастта е друг съществен фактор. С нейното напредване, трябва да предвиждате повече почивни дни (без бягане),  за да можете да се възстановите напълно.

5 начина, които могат да ви донесат по-бързо възстановяване от мускулната треска

Студен душ (ice bath)
Ако си вземете студен душ или вана, от 10 до 20 минути след тежко бягане, това помага да се предотврати подуването и разрушаването на тъканта. Можете да наложите и лед върху натоварените мускули.

Топлинна терапия
Когато температурата на мускулите бъде повишена, тя води до повишено кръвообръщение. Това помага кръвта богатата на хранителни вещества да достигне увредените мускули и да повлияе за по-бързото им възстановяване. Прилагайте този метод поне 24 часа след натоварването. Топлинна терапия може да направите с топли компреси или гореща вана.

Активно възстановяване
Разтягането на мускулите веднага след бягане, помага за тяхното удължаване и отпускане. Така те възвръщат пълния си обхват на движение. Задръжте мускулите в разтегнато положение в продължение на 30 секунди.


Лека тренировка от 20-30 минути ускорява кръвообръщението и възстановява нивото на pH в мускулите. Ефекта е подобен на топлинната терапия с тази разлика, че загрявате мускула с физическа активност. Добре е да знаете, че интензивна тренировка нивото на соли и минерали в мускулите намалява и се отделя през потните жлези. Кръгова тренировка в денят след състезание или дълго бягане също може да ви помогне да се възстановите по-бързо.

Масаж
Масаж на натоварените мускули след тренировка може да намали значително болките от мускулната треска. Масажът увеличава притока на кръв към натоварените мускули и благоприятства възстановяването.

Храна След тежки натоварвания храната е много важен фактор за правилното възстановяване. В такива случаи в менюто ви задължително трябва да присъстват храни богати на протеини (яйца, мляко, и други източници на животински и растителни протеини). Протеините изграждат мускулната тъкан и възстановяват наранената от натоварването. Важен е и приемът на витамини и минерали, които спомагат за възстановяване на pH балансът в мускулите.

Помагат ли болкоуспокояващите медикаменти?
Аспирина, ибупрофена и другите медикаменти от подобен характер, помагат за облекчаване на болката от мускулната треска. Те обаче забавят възстановяването, поради нарушаване на ре-синтеза на протеини. Ако използвате все пак такива медикаменти ги ограничете до минимум. Ако болките са толкова непоносими е възможно да са причинени от травма и тогава е добре да се консултирате с лекар.

Начините за възстановяване от мускулна треска влияят с различна ефективност на различните хора, а и не винаги можем да си позволим да използваме всеки от тях. За това най-добре е да пробвате, кои работят най-добре за вас, за да си спестите, до колкото е възможно този дискомфорт. Най-сигурният начин да държите мускулната треска далеч от вас, е като тренирате редовно.

1 Comment

  1. Николай Христов Reply

    Малка забележка:по отношение на медикаментозната терапия на мускулната треска.Медикаментите в тази група спадат към Нестероидните противовъзпалителни средства-НСПВС.Блокирайки циклооксигеназата , те се намесват в кскадата на арахидоновата киселина.По този начин те намаляват болката,температурата и възпалението.Не съм съгласен с това,че забавят възстановяването,нито пък с това че нарушават ресинтеза на протеини,т.к.по никакъв начин не се намесват в каскадата на белтъчния синтез.
    Но пък съм убеден в неоспоримите им ползи за много по-бързото възстановяване на увредените тъкани и ставния хрущял.При мускулна треска намаляват болката,възпалението и повишената в следствие на възпалението,което се развива температура.Лично аз съм много доволен от медикамента МИГ400,съдържа ибупрофен,достъпен е и е много ефективен!
    С уважение,д-р Н.Христов,Варна

Write A Comment