Тренировки

Бягане с кучето

Pinterest LinkedIn Tumblr

Бягане с Кучето

Това е началото от поредица от статии целящи да ви запознае с основните техники на послушание на вашият домашен любимец. Крайната ни цел е посредством поредицата и техниките, за които ще ви разкажем и покажем, как да превърнете  вашето куче в пълноценен партньор във вашите бягания и тренировки. За да сме максимално полезни сме поканили приятелят на RunBG – Венци Дачевски.

Кой е Венци Дачевски?
Първоначално си мислих да ви представя Венци, като българският Сизър Милан,  но се оказа се, че той се занимава активно с обучение на кучета още преди популярното американско шоу да се появи на телевизионен екран. Нещото, което ни хареса при Венци, е професионалното отношение и че той обучава кучета без значение на тяхната порода. С това се занимава от 2005-та година, а от 2010-та е национален съдия към Българската Републиканска Федерация по Кинология. Венци води индивидуални обучения в училището за кучета CHAMPION – подготовка за киновложки изложби, изпити за развъдна годност и обучения за послушание.

Как да направим избор на куче?
Теорията на Венци е че кучето – домашен любимец нама порода и не се купува по картинка. Важно е да се има впредвид от какви грижи се нуждае дадено куче и да си зададем въпросът “Дали можем да отделим достатъчно време и дали дадено куче ни пасва като характер?”. Например ако обичате разходки сред природата и край водоеми ретривърите са много добро решение. Ако търсим пазач ни трябва куче от очарските породи.

Кои породи можем да обучим, за да бягаме заедно?
Според Венци повечето породи кучета могат да бъдат обучени, но е добре да се знае, какъв е темперамента на кучето. Има породи, които са лениви има породи, които са прекалено активни. Съветът на Венци е “ако искаш да спортуваш с кучето избираш куче, което се нуждае от често движение и разходки”, що се отнася до породи “за предпочитане са работните породи като – ретривъри и овчарки”.

Основновополагащи принципи при обучението
На въпросът кога е най-добре да започне обучението на едно куче, Венци отново ни даде интересен и логичен отговор, с което ние нямаще как да не се съгласим.
Неговият опит сочи, че обучението на кучето започва от мига, в който то попадне в нашият дом. Естествено и първите и най-важни неща са да научим домашният любимец, кое е тоалетната му, къде и как да яде, какво може и не може да прави.
Много е важно още от самото начало да изградим контакт между нас и кучето, за да може до да има нужда от нас и да ни търси. По този начин то по-малко се влияе от дразнителите около нас. Изграждането и обучаването на кучето става като се дава храна от ръка (вижте видеото) караме го да изпълнява команди под формата на игра. Важно е кучето да не бъде стресирано и да му е приятно това, което се случва. Хубаво е да научим кучето да играе с нас и с играчките си (въже, топка, гумена играчка), така то става по-зависимо от играчките си и изпитва удоволствие да игра е с нас. Това за първоначалните фундаменти на които е добре да се стъпи, преди да се премине към по сериозните команди и преди да започнем да приучаваме кучето да бяга редом с нас.

Край на част 1

Write A Comment