Хранене

Бягане на празен стомах – да ям или да не ям преди бягане?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Бягането на празен стомах или след като сте хапнали е въпрос, който поражда много спорове, съмнения и въпроси. Отговори се срещат навсякъде (базирани на факти или по-скоро на слухове), в резултат на това всеки има мнение. Истината е, че това е въпрос, който вълнува бягащите не само в нашата страна, но и по цял свят.

В тази публикация ще се опитам да дам кратко и логично обяснение на този въпрос – “Изгарят ли се повече мазнини при бягане на празен стомах или е добре да похапнем леко преди бягане?”

Ще дам отговор първо на въпросът: “Изгарят ли се повече мазнини на празен стомах?”.
Истината е, че на празен стомах наистина се изгарят повече мазнини и за това едва ли има две мнения по въпроса. Това обаче не означава непременно, че ще отслабнете по-бързо или ще свалите повече излишни килограми.

Когато бягате организмът изгаря, както мазнини така и много въглехидрати. След като изразходите наличните въглехидрати организмът ви започва да изгаря мазнини. Проблемът е, че организмът на човека не е приспособен да изгаря толкова ефективно мазнините като гориво. Ако се съмнявате вижте химичните формули на въглехидратите и мазнините. Ще откриете, че формулата на въглехидратите е по-проста от тази на мазнините (наситени и транс-мазнини) и логично организма ги разгражда по-лесно и разходва калориите от въглехидрати като основно гориво за организма.

От тук може да достигнем до заключението, че всъщност бягането на празен стомах може да доведе до по-бързото ви уморяване. Защото ще изгорите много бързо наличните въглехидрати, а енергията от изгарянето на мазнините няма да е достатъчна. Така няма да имате достатъчно енергия да бягате толкова продължително и със същото темпо, както ако сте приели закуска  богата и на въглехидрати.

Изводът е, че трябва да приемате лека закуска, която съдържа въглехидрати. По този начин ще имате енергията, която ви е нужна, за да бягате по-дълго и с по-високо темпо, за да изгорите повече калории (от мазнини и въглехидрати). Така ще постигнете устойчива загуба на тегло, без да изтощавате организма си.

Write A Comment