runbg

Събота, 03 28th

Last updateПон, 13 Фев 2012 6am

Как да тренираме за планинско бягане - част 2

Оценете
(2 гласа)

В предходната статия "Как да тренираме за планинско бягане" загатнахме за основните елементи от подготовката. Днес ще добавим и още две разновидности на тренировките -  дълги изкачвания срещу склон и изкачвания по време на дълго бягане.

Дълги изкачвания срещу склон
За провеждането на такъв тип тренировка ви трябва път/пътека, която да бъде с постоянен наклон в продължение няколко километра постоянно изкачване. То не трябва да е много стръмно. Избягайте разстояние от 6км до 20км с изкачване, като постепенно увеличавате интензитета до самия край на тренировката. В зависимост от дължината на изкачването можете да се стремите да поддържате такъв ритъм, че натоварването да наподобява обичайното ви състезателно темпо на полумаратон/маратон.
Ако нямате достатъчно дълги изкачвания в района, в който живеете, тогава може да правите по няколко повторения на изкачването, като на слизане бягате съвсем леко, за да отпочинете. Натоварването вече може да е като за 10км състезателно или дори 5км ( ако изкачването е 1000м или по-малко ). Този вид тренировка е доста предизвикателна и изтощителна, но и много полезна. Дори да имате много дълги изкачвания, може да влкючите този тип тренировка веднъж месечно в тренировъчния ви план.


Изкачвания по време на дълго бягане
Докато бягате редовният ви дълъг пробег, с леко и отпуснато темпо, свободно в краката, ако минавате през някакви изкачвания можете да вдигате натоварването на тях, до това на 5км или 21км, като в зависимост от продължителността и наклона, избирате най-подходящото натоварване в този диапазон.

Важно е да знаете, че подобен род тренировки не се правят ежедневно. За любители от 1 до 2 пъти седмично е напълно достатъчно, за да подобрите уменията си чувствително без да увеличавате рисковете от травми. Не се отчайвайте ако не се получава първите няколко пъти, изисква се доста търпение, но с този тип тренировки вашите умения и издръжливост в планината ще се подобрят значително.

Ако сте напълно начинаещ, който тепърва навлиза в света на планинското бягане може да пробвате и с дълги планински преходи като за начало. Ако имате достатъчно свободно време може да се запишете за легендарният планински преход Ком-Емине или друг многодневен планински преход. Гарантираме ви, че след подобно приключение ще сте променени до неузнаваемост и ще изпитвате удоволствие от тренировките си и ще добиете много познания за планината и как да се справяте с различни ситуации.

Прочетена 4646 пъти Последно променена в Вторник, 17 Юли 2012 10:45
Влезте, за да коментирате
Вие сте тук:Начало Планинско бягане Как да тренираме за планинско бягане - част 2