runbg

Петък, 02 28th

Last updateПон, 13 Фев 2012 6am

RunBG отбор за Мон Блан - Цанко Стойков

Оценете
(1 глас)

До този момент ви представихме Емил Апостолов и Иван Димитров. Днес ще ви разкажем и за нашия "нещотърсач" - Цанко Стойков. С него животът ни срещна още в ученическите години. Тогава сред момчетата в квартала беше модерно да висиш на лоста и да бягаш. На него и двете му се отдаваха още тогава. Преди няколко години, когато се появи идеята за сайта RunBG той беше първият човек, с когото обсъдихме идеята. Днес почти няма състезание или приключение, което да не участваме. Ето и неговата история.

- Занимаваш се с различни спортове. Разкажи ни малко за тях и за това как започна да бягаш и кога се случи това.
Любимите ми спортове са джудо, колоездене и бягане. С най-голямо постоянство съм тренирал джудо. С бягане съм се занимавал винаги. В последните няколко години, без да ми е цел, изминах доста километри: 5 маратона, няколко скороходни похода и два пъти Ком-Емине. Този подем започна по време на Ротари маратон 2008, където Петър Пировски ме заведе. Именно на Петър дължа много от успехите си в адвенчър състезанията и колоезденето.

- Какъв беше пътят, който измина, докато достигнеш до първия си маратон?
Да избягам маратон ми е детска мечта. Трябваха ми две години и половина преди да пробягам първия. Сигурно щеше да стане и по-бързо, но тренирах сам, според моите разбирания. Любопитна случка от това време е, как получих топлинен удар: тръгнах да бягам по обяд, но на 20-тия км паднах до един храст край пътя и не се събудих чак до залез слънце.   

- Участвал си в няколко маратона и адвенчър състезания. Разкажи ни нещо интересно за тях.
Класирах се втори на Ротари маратона’2011, но пропуснах награждаването, за да отида на XCO-Adventure'2011. По време на XCO-Adventure'2011 намерихме двама планински спасители, загубили се във Верила, на които помогнахме да стигнат до село Сапарево. На същото това състезание ме дисквалифицираха за лошо физическо сътояние и от спасителния екип ме превозваха до базовия лагер.

- Тази година ще участваш в Обиколката на Мон Блан, което е като олимпийските игри на ултра бяганията. На какво ще заложиш при подготовката?
На правилно разпределение на силите. Ще измина поне три пъти 100+ километра наведнъж, за да знам какво съотношение темпо/пулс/скорост мога да правя. На Обиколката на Мон Блан просто ще следя да не се претоварвам. Целта ми е да го мина - дали мога да направя добро време, ще знам в средата на състезанието.

- Какво те кара да търсиш нови предизвикателства?
Лудостта предполагам. Макар Пипи-Дългото чорапче да го е казала още по-добре - "нещотърсач". В момента, в който намериш нещо красиво и интересно, ще разбереш. А дотогава трябва просто да обикаляш. При това навсякъде!

 

admin емо апостолов иван димитров Цанко Стойков avatar avatar
Илиян Лазаров Емил Апостолов Иван Димитров Цанко Стойков    

 

Прочетена 4149 пъти Последно променена в Сряда, 29 Февруари 2012 17:46
Влезте, за да коментирате
Вие сте тук:Начало