runbg

Събота, 12 07th

Last updateПон, 13 Фев 2012 6am

Една българка се класира сред най-добрите в най-престижния ултрамаратон в Европа

Оценете
(14 гласа)

Наскоро публикувахме интервю с победителката и рекордьорка на Обиколката на Витоша - Мария Николова. Като част от подготовката си тя участва в 2 маратона, спечели Обиколата на Витоша, а само седмица по-късно се класира 11-та на Lavaredo Ultra Trail. Следващата и цел бе Ultra Trail du Mont Blanc

На 1 септември 2013-та Мария Николова успя и завърши Обиколката на Монблан за 36 часа, 19 минути и 46 секунди. Това и отреди заслуженото 15-то място в категорията си, 22-ро сред жените и 423 в общото класиране. Мария стартира следобед на 30 август и бяга до сутринта на 1 септември, изминавайки 168,7 км (четири класически маратонски дистанции!) с близо 10 хил. метра обща положителна денивелация (с около 1000 метра повече от височината на Еверест). 


Ultra Trail Du Mont Blanc е най-престижното състезание по планинско бягане на свръхдълги разстояния в Европа. Американският шампион Скот Юрек дори пише, че в бягането на дълги разстояния Обиколката на Монблан е това, което е Тур дьо Франс в колоезденето. Самият Юрек (7-кратен победител в “Западните щати” Western States 100) отпада два пъти от UTMB, преди да завърши на 18-то място през 2009г. “Щастлив съм, че съм сред финиширалите”, заявява той, щом пресича финала. (Скот Юрек. “Яж и тичай”, изд. Вакон, С. 2013)

В тазгодишното издание на UTMB (най-дългата дистанция около Монблан) участваха почти 2500 бегачи, от които 223 жени. Случайни хора там не се допускат – за да участваш, трябва да си завършил няколко ултрамаратона от около 100км всеки. За да сме по-точни всеки желаещ да участва трябва да е събрал поне 7 квалификационни точки от 3 състезания в рамките на 2 години. В България точки за “Монблан” носят Витоша 100 и Персенк ултра, но дори завършването на тези две състезания от по 100 и 120км няма да донесе достатъчно точки на кандидата за UTMB и той трябва да участва на още един или два ултрамаратона в чужбина. Всяка година желаещите и покриващи тези критериите, са повече от местата за участници, затова има допълнителна пресявка под формата на жребий. Именно той спира Мария от участие през 2012г. Това вероятно е за добро, защото, Мария подобри страхотно формата си чрез свръхчовешки тренировки, доказателство, за което е и рекордът, който постави на Обиколката на Витоша. 

Едва ли ще разберете за подвига на Мария в емисиите спортни новини на телевизиите, а добре повече хора да знаят за това и да си представят, както е да бягаш денонощие и половина, почти без да спираш в Алпите около Монблан, където времето може да бъде огромен фактор. През 2012-та участвахме с отбор на по-късата дистаниция от 100км. За щастие отбора завърши успешно и тогава бяхме изумени, че пътувайки през Европа на път за България - хората ни спираха и ни заговаряха, сякаш сме спортни знаменитости. Уви не сме, но хората ценяха това, което бяхме постигнали. В България контраста е пълен - никой не ти обръща внимание, освен хората, които се интересуват от този спорт. 
Постижението на Мария е много по-значимо от това, което направихме ние. На коронната дистанция от 168км тя се класира 15-та - това е гордост за всяка нация. Навсякъде по-света хора, като Мария имат спонсор и към тях има медиен интерес.

Днес Мария лети от Милано и се очаква да кацне в 16:40 часа. Нека я посрещнем подобаващо! 

93км след старта 

139км след старта

Мария Николова на финала в Шамони

 

вдъхновено от Иван Радев

снимки: Ганчо Славов

Прочетена 5532 пъти Последно променена в Понеделник, 02 Септември 2013 08:18
Влезте, за да коментирате
Вие сте тук:Начало Лични постижения Една българка се класира сред най-добрите в най-престижния ултрамаратон в Европа