runbg

Понеделник, 09 16th

Last updateПон, 13 Фев 2012 6am

RunBG отбор за Мон Блан - Илиян Лазаров

Оценете
(1 глас)

RunBG отбор за Мон Блан - Илиян Лазаров

Вече ви запознахме с част от отбора (Емо, Иван, Цанко и Крум),  който ще участва в Обиколката на Мон Блан през август. Петият елемент от екипа е свързващото звено на българското бягане. Бегач, с чието косвено присъствие, се сблъсквате при всяко влизане в RUNBG.NET. Запознайте се с администратора на сайта Илиян Лазаров.

Ильо, както го наричат приятелите, започва да тренира карате на 6-годишна възраст. Баща му го завежда в залата и той остава няколко години там. В последствие я сменя със залите по баскетбол и джудо.

Първи стъпки в бягането

Покрай игрите с момчетата в квартала бягането винаги е присъствало в компанията му. През  2009 г., решава , че спорта му липсва и се захваща отново с бягането като най-лесният начин да се върне обратно във форма. Започва да се интересува по-задълбочено от този спорт.  Ограничената информация, на която попада, го стимулира да направи нещо по въпроса. Така в главата му се заражда идеята да създаде сайт, в който любителите на бягането да намират търсената от тях информация. Така се стига до този сайт - RUNBG.NET.

Пътят до първия маратон

Ентусиазмът му за участие в маратон се заражда в гръцката столица. Докато през 2010 г. Ильо живее и работи в Атина,  тренира с ветераните на най-добрия лекоатлетически клуб в Гърция, които запалват маратонската искра у него. Започва подоготвката си, но получава тежка контузия, в резултат от падане с велосипед. Принуден е да почива няколко месеца, затова пък на следващата година дебютира на маратона в Батак и финишира без проблеми.

Разпускане и почивка

Спортът, с който обича да си почива от бягане, а често и от контузии, е колоезденето. Именно от тази сфера е спортистът, на когото се възхищава най-много - колоездачът Ланс Армстронг.

Администраторът ни следва стриктна спортна програма, разпределя натоварванията и залага на пълноценния сън. Разтягането според него е незаменима част от тренировката, а нощният живот е позабравен.

Ето и някои от въпросите, които му зададохме.

Ильо, кое е най-лудото ти приключение покрай бягането?

И: Най-интересното състезание, в което съм участвал, е 50-километровото вечерно състезание „Верея”, което започва на Прохода на Републиката, като финалът е на връх Шипка. Адреналинът беше изключително висок и в един момент на края на състезанието се надбягвах с двама от най-големите ултрамаратонци в България от близкото минало – Емо Апостолов и Ради Милев. Емоцията беше до тавана, адреналинът преливаше от всякъде. Едно, че мястото беше вдъхновяващо, друго, че разбрах как опитът и тактиката по време на състезание се оказват много по-важни от физическата подготовка. Тогава завърших пети.

Другото откачено състезание, което започна около месец след това, е стокилометровата Обиколка на Витоша. Там участвах на чиста доза ентусиазъм без  подготовка за подобен род състезание - все още ме държеше емоцията от "Верея". Финиширах главно на воля и инат.

Ти си почитател на дългите бягания, където знаем, че се изисква много воля. Какво те кара да продължаваш напред, когато си уморен?

И: Когато си поставя някаква цел, се стремя да я следвам до края. При дългите натоварвания физическата умора и тежките моменти са неизбежни, важното е, когато настъпи криза, да намеря психически сили да се справя с физическата умора.  Нещото, което ме кара да продължавам е малката победа на духа над тялото.

Ще ни разкриеш ли какви са ти целите, свързани с предстоящото състезание в Алпите?

И: Те са две. Едната е по-скоро лична. Искам да докажа на себе си, че мога да финиширам и да се представя добре, защото отдавна това състезание ми е мечта. Другата е нещо като мисия. Иска ми се да вдъхновим други хора да участват в състезания с подобен заряд. Много често хората си мислят, че бягането е скучен спорт и го пренебрегват, но това изобщо не е вярно и Обиколката на Мон Блан е явно доказателство.

Разкажи ни как се зароди идеята за участие в UTMB?

И: Имам две мечтани състезания - Обиколката на Мон Блан(UTMB) и Ironman. Желанието беше водещият фактор, останалото беше късмет в томболата, в която участват 10 000 човека от 72 държави. За подобно приключение е по-добре да не си сам. Говорих с приятели по бягане и се зароди идеята за формирането на отбор. Идеята се реализира и сега сме 6 човека.

Какво те кара да търсиш нови предизвикателства?

И: Аз съм човек, който не обича да стои дълго време на едно и също място, нито да повтарям едни и същи неща.

Помолихме го да даде няколко съвета на читателите ни, свързани с бягането.

Ильо ги съветва да разнообразяват тренировките си. Твърди, че разнообразието поддържа интереса. Участията в състезания пък са страхотен мотив за тренировки. В сайта обикновено има информация за тези на територията на България. А бягането с приятели пък е повод за повече усмивки. Ако не могат да намерят познати, с които да бягат, всеки е добре дошъл на традиционните неделни бягания в Борисовата градина. На хората, които не са в София, обещава съдействие за организиране на групи в техните градове.

admin емо апостолов иван димитров Цанко Стойков krum avatar
Илиян Лазаров Емил Апостолов Иван Димитров Цанко Стойков Крум Илиев  

Автор В.Ц.

Прочетена 2470 пъти Последно променена в Петък, 05 Юли 2013 18:33
Влезте, за да коментирате
Вие сте тук:Начало Лични постижения RunBG отбор за Мон Блан - Илиян Лазаров