runbg

Неделя, 02 23rd

Last updateПон, 13 Фев 2012 6am

Бостънският маратон - такъв, какъвто е

Оценете
(0 гласа)

Маратона в Бостън е култово състезание в САЩ, това е най-старият маратон в страната, и най-значимият (има 117 издания). За да разбере човек събитията от 15 април, трябва да разбере, какво е било засегнато и какво означава то за хората.

Събитието стартира само с 18 души през 1897 г.; а миналата година са участвали над 35 000. Това е състезанието, където легендарният Алберто Салазар и Дик Биърдсли правят своят дуел за титлата през 1982. Това е мястото, където Кип Литън може би кара колело, и където Роузи Руиз определено взе метрото, за да финишира по-бързо. Това състезанието е икона, защото за него трябва да се класираш. Ако видиш човек с тениска от Маратона в Ню Йорк - това означава, че е извадил късмет в лотарията. Aко видиш човек с тениска от Бостънския маратон това означава, че тича бързо и се е трудил много време, за да я заслужи. Финала на 15 април в Бостън е един от най-тъжните и най-ужасните в спорта.
Алберто Салазар и Дик Биърдсли
Обичайната гледка в един обикновен състезателен ден би била, добре тренирани бегачи от цял сват финишират - изпотении, щастливи, спринтиращи, за да спечелят ценни секунди, развяващи флаве на страните си, на фона на многобройната публика, която ги окуражава. 
 
Какво представлява състезанито
Състезанието е от точка до точка - няма обиколки. Старта е в далечното градче Хопкинтън (Hopkinton), и следва път на изток, където е финала в Бостън. Има публика от началото до края, а по трасето дори и в по-малко населената част, може да се видят цели семейства, аплодиращи. Трасето минава и до колежа Уелсли, където студентите излизат масово и да аплодират маратонците.
 
Трасето е първите 15 мили е спускане докато не се стигне до прословутите хълмове Нютън. Те са истинско изпитание в продължение на четири мили, точно в момента, когато енергията е на привършване и започва да се чувстваш сякаш си в Алпите. Четирите хълма са ключово място за развръзката на състезанието и не веднъж то е било предрешавано там. Повечето маратони правят завои или обиколки, което означава, че вятъра понякога е насрещен или е попътен. В Бостън той предопределя дали ще е трудно или не защото или помага или затруднява маратонците. През 2007 г. състезанието се провежда при силни насрещни ветрове. Тази година, победител завърши за 02:14 часа. Няколко години по-късно, с попътен вятър се поставя рекорд на трасето - 02:03. Никой, никога не е бягал по-бързо маратон!
Финалните километри на маратона са в Бостън, където и публиката е огромна, има дни в които се обявява неработен ден, заради спортният празник. По пътя към финала се маратона преминава през най-големите забележителности и финишира в самия център на града. 
 
Сутринта по Дарик радио бяха интервюирани българи живеещи в Бостън и участници в маратона. Калин Василев (участвал през 2012-та) сподели, че благодарение на факта, че Бостънският маратон се различава от останалите маратони по това, че хората финишират по-бързо (това се дължи на факта, че за да се класираш трябва да покриеш норматив от около 3 часа). Двата взрива са били в 4:09:43, когато по-голямата част от хората вече са финиширали и за щастие, не се е стигнало до по-голяма трагедия, въпреки, че и тази не може да бъде наречена малка.
 
Не се знае със сигурност, кой предизвика тези експлозии и със сигурност не се знае защо. Факт е че, емблематичните събития винаги са били изкушение. Клиповете на хората, които бягат от взривовете, с дима, са зловещо подобие на това, което видяхме преди дванадесет години в Ню Йорк и това, което видяхме при други подобни трагедии като в Лондон и Мадрид.
Маратонът особено този в Бостън  е едно епично събитие, в което мъже и жени се полагат свръхчовешки усилия. Най-бързите мъже бягат в продължение на часове с темпо, което дори  хора трениращи с годни могат да поддържат само спринтирайки за няколко стотин метра. Маратона е колкото необикновен, също толкова обикновен. Той не е провежда на стадион или на писта. Той се проведа на същите пътища и улици, по които всички хора преминават всеки ден в ежедневието си. Атаката на маратона е, в някои отношения, по-опустошителни от нормален атентат, защото тя удря нещо специално, но и нещо много обикновено и близко до хората.
 
източник: http://www.newyorker.com/
Прочетена 1579 пъти Последно променена в Вторник, 16 Април 2013 11:52
Влезте, за да коментирате
Вие сте тук:Начало Състезания Бостънският маратон - такъв, какъвто е