runbg

Петък, 02 21st

Last updateПон, 13 Фев 2012 6am

XCo Adventure Cup - Развръзката

Оценете
(1 глас)

Долината на Русенски Лом бе място за приключения от 21 до 23 септември. Традиционното екстремно състезание XCo Adventure Cup 2012 бе мястото, където можеш да тестваш възможностите си до краен предел. Надпреварата завърши късно вечерта в неделя на кея в гр. Русе. Отборите трябваше да плуват в студени води, да карат велосипеди в дълбока кал, да катерят и да оцеляват в тежки условия в продължение на три дни. Лошото време през първия ден направи етапите още по-разнообразни без да наруши духа и организацията на събитието.

Състезанието предложи изкючителна интрига с много промени във временните класирания. Това се дължи на различията в опита и издръжливостта на състезателите при различните етапи – ориентиране по поречието на река и в пещера, скално катерене VI-та категория при дъжд, плуване, гребане с каяк, колоездене и пешеходен етап.

Рекордните до момента 14 отбори успяха да преминат 256-километровото трасе в Природен парк Русенски Лом и околностите на Русе. (За сравнение през 2010-та завършилите отбора бяха едва 4). В последният ден 4 от отпадналите по време на етапите 8 отбора също изминаха маршрута и се представиха достойно.

Първи във финалната класация станаха миналогодишните победители Кирил Николов - Дизела и Иван Сираков от отбор Ilina.bg. Те покриха всички препятствия и изминаха маршрута за 22 часа и 49 минути. Втори и трети са съответно отборите Олеле (Светослав Терзийски, Георги Радев), които са дебютанти на състезанието, и Clandestino (Борис Влаев, Калоян Пейчев), които участват за втора година.

Стартът на единствената у нас комплексна екстремна надпревара започна в петък и беше открита от кмета на гр. Русе, Пламен Стоилов. Участниците разбраха какъв е маршрута едва час преди началото. Той включваше 140 км колоездене, 60 км трекинг, 55 км гребане и 1 км плуване. Предизвикателствата бяха катерене, проникване в пещерата Орлова чука, ориентиране в непозната местност само по карта и компас, както и издръжливост. Състезанието беше за време, като участниците нямаха право да ползват мобилните си телефони, както и външна помощ. Участниците бяха на възраст от 18 до 52 години, а отборите бяха от цялата страна.

Атмосферните условия принудиха състезателите да плуват при изключително ниска температура на водата, да се катерят по скали в студ и дъжд, както и да преминат дълъг кален участък с велосипеди. Повечето от тях носеха на рамене или бутаха колелета, поради невъзможност да ги карат по нормален начин.

Тежкият първи ден отказа 7 отбора - поради умора или счупени велосипеди. На втория ден стартираха 16 отбора, които бяха покрили всички контролни точки, както и един декласиран екип. Интересните етапи на втория ден бяха ориентиране в пещерата Орлова чука, катерене, трекинг по поречието на р.Черни Лом и отново дълъг етап на велосипеди из селата в община Две Могили. Още отбори отпаднаха поради прекалено забавяне по трасето и повреди на велосипедите.

На третия ден 14 отбора в класацията и 4 декласирани стартираха с каяци от с. Беляново и по поречието на р. Янтра навлязоха в р. Дунав. Крайната цел - кеят на гр. Русе, бе достигнат от първите след 5 ч и 31 минути.

Крайно класиране

Класиране Номер Отбор Резултат
1 11 Ilina.bg - Кирил Николов, Иван Сираков  22:49
2 23 Олеле - Светослав Терзийски, Георги Радев 25:02
3 4 Clandestino - Борис Влаев, Калоян Пейчев 27:46
4 6 А-на-нас - Димитър Русев, Илдар Михнев 28:54
5 16 Свободните Ездачи - Калоян Ганчев, Атанас Кателиев 31:01
6 18 Мрън-Мрън - Пирин Карабенчев, Николай Анастасов 33:39
7 24 Brownteam 2 - Стефан Стефанов, Красимир Николов 34:44
8 27 Баир - Атанас Скатов, Тодор Балчев 35:42
9 22 Средата - Михаил Церовски, Владислав Ангелов 36:49
10 1 Smolyan Thunderbirds - Георги Станчев, Тодор Митов 37:16
11 5 Португалците - Любен Грънчаров, Цветомир Цанев 37:18
12 13 Outsider - Станимир Енчев, Ивайло Христов 37:30
13 14 Атакама - Иван Димитров, Димитър Шалварджиев 38:07
14 20 Шлака - Живко Жечев, Стефан Дончев 39:20


Отпаднали отбори
КЕС Вратица - Александър Георгиев, Деян Йорданов 
Sierra - Емил Аврамов, Борис Калайджиев
Тутурутка - Николета Цанкова, Славчо Найденов
Каменопад - Васил Ахчийски, Людмил Венев
Рошавите - Димитър Беров, Стоян Мицев
Team Плевен - Цветомир Младенов, Емил Борисов
Wastenomore - Димо Стефанов, Галин Щерев
Red Rock - Димитър Димитров, Тони Петков 
Hebar - Dimitar Apostolov, Atanas Delchev
Келешите - Кристина Георгиева, Ивайло Барутскй

Партньори на проявата:  Природен парк „Русенски Лом”, Спелео-клуб „Приста” – Русе, община Русе и община Две могили. Основни спонсори са водещи марки, производители на екипировка за екстремни спортове: Silva, Gerber, Scarpa, Smartwool, Ryders, GoPro, DirectAlpine, Ortik, BlueIce, и фармацевтичната компания Унифарм АД. Транспортът на съдиите между контролните точки е осигурен от Nissan.

Снимки от Камелия Атанасова:
Катерене

Дори дърветата пречат

Носене на велосипед в кал

Колоездене в кал

Колоездене

Ден трети - каякинг

 

Прочетена 1700 пъти Последно променена в Сряда, 26 Септември 2012 09:11

3 коментари

 • Връзка на коментара Иван Димитров
  Иван Димитров Четвъртък, 27 Септември 2012 05:32
  Няма нищо специално в екипировката: ) Иначе състезанието бе наистина яко лудо :)
 • Връзка на коментара Йончо Йончев
  Йончо Йончев Сряда, 26 Септември 2012 11:24
  Интересно, каква ли е била екипировката на победителите.
 • Връзка на коментара Георги Керемидчиев
  Георги Керемидчиев Сряда, 26 Септември 2012 09:51
  Интересно състезани е било. Доста щуро ми изглежда. Луда рабата. Браво!
Влезте, за да коментирате
Вие сте тук:Начало Състезания XCo Adventure Cup - Развръзката