runbg

Неделя, 10 20th

Last updateПон, 13 Фев 2012 6am

Планинско бягане Боровец - Мусала

Оценете
(0 гласа)

Планинско бягане Боровец - Мусала

(Аматьори срещат професионалисти)

Състезанието от Боровец до Мусала бе част от календара на БФЛА и се проведе на 7 август, което е и празникът на Рила планина.
Записването за състезанието беше пред хотел Рила и там бе даден старта в 11:15часа. Състезанието включваще 2 старта, единият от 10:00часа, който бе за ветерани и другият масов старт за професионалисти и любители от 11:15ч.


Трасето
Общата дължина на трасето бе 14км до в.Мусала и 10км за жениете и юношите, които финишираха на хижа Мусала. Трасето почти през цялото време следваше черен коларски път, който на няколко пъти пресича реката. На около 2км от х.Мусала трасето се отбива в ляво под станцията на лифта и продължава през заблатен терен заобиколен с клек до хижата. След езерото се тръгва по лявата пътека, която представлява катерене на морени. След морените трасето продължи по туристическата пътека до връх Мусала.
По самото трасе беше пълно с туристи, в новинарските емисии дадоха статистика, че на върха е имало 4000 души. Бягането до в.Мусала приличаше до известна степен на планински етап в Тур Дьо Франс, тъй като беше пълно с хора, които окуражаваха състезателите.
 

Участници
Участниците в състезанието бяха около 40, имаше и чуждестранно участие от САЩ и Италия. Преобладаваха професионалните атлети, но присъстваха и мнозина любители. Ние любителите се шегувахме, че състезанието трябва да се казва "Планинско бягане - Аматьори срещат професионалисти". От лекоатлетическите клубове най-добре представени бяха СК Атлет - Мездра, които обраха почти всички призови места (при мъжете, юноши и девойки).

Класиране
Най-добро и рекордно за трасето време даде Йоло Николов (Мусала - 1ч:25мин, междинно време на хижа Мусала 56мин), който подобри досегашното време на Шабан Мустафа с над мунута. Победата бе повече от убедителна около 20 минути пред вторият професионалист. При жените без изненади победи Ивета Бонова, при юношите първи бяха Митко Ценов и Милица Мирчева. При любителите времената бяха доста по сгъстени и първи и втори станаха двамата ми спътници и приятели Вальо - 2ч:21мин и Димитър 2ч:24мин.  

Награди
Наградният фонд беше 200лв, но за рекорд на трасето. За останалите участници, завършили в контролново време имаше медали, тениски, списание атлетика, грамота и безплатно използване на лифта. Най-голямата награда беше удоволетворението от участието.

Моето участие
Участвах за първи път в подобен род състезания и за моя радост можах да постигна предварително зададената си цел и дадох време от 2ч29мин до в.Мусала и 1ч35мин до хижата. Това ме нареди на 9тото място сред аматьорите. През повечето време ходех бързо и където терена позволяваше бягах или подтичвах. За мен най-бруталната част от трасето бе частта с морените след хижа Мусала там изминах 1км за невероятно бавните 26минути. В подножието на Мусала беше изпълнено с туристи, които ме окуражаваха, което ми даде допълнителен заряд. Финиширах със запас от енергия тъй като не познавах добре трасето и реших, че е добра стратегия да не се влагам до край. Бягах с раница (камилски гръб) 3л тъй като реално имаше 1 подкрепителен пунк на хижа Мусала. Там имаше тонизиращи напитки. Любителите си носихме с бутилка или малка раница. Пътьом срещтнах и победителят Йоло Николов с когото се пошегувах, че съм дал почти същото време като него, но до хижата.

Срещтнах страхотни хора по-време и след състезанието, най-интересният ми събеседник бе микробиологът Нестор, който ми разказа как се случва мускулната треска на молекулярно ниво и как глюкозата се преобразува в енергия.

 

автор: Илиян Лазаров


{jcomments off}

Прочетена 4725 пъти Последно променена в Вторник, 06 Март 2012 11:58
Влезте, за да коментирате
Вие сте тук:Начало Състезания Планинско бягане Боровец - Мусала Планинско бягане Боровец - Мусала