runbg

Четвъртък, 01 23rd

Last updateПон, 13 Фев 2012 6am

ekipirovkatrenirovkimesta_za_biaganehranene_i_vuztanovyavaneсъстезанияforum_za_byganeзапиши тренировкаpostigenia

Маратонки за бягане| Наръчник на потребителя

Оценете
(9 гласа)

Маратони за бягане и имат ли те почва в българските спортни магазини. Истината е, че се отварят все по-голямо количество молове и успоредно с това спортни магазини. Това от една страна е много радващо, защото изборът и достъпа ни до спортни стоки става все по-лесен. Големият недостатък на спортните вериги, е че те се интересуват повече от продажбите и по-малко от качеството и предназначението на стоките, които внасят, с което правят изборът ни труден. Това рефлектира на нивото на компетентност на продавачите, които по неволя са лишени от качествено обучения. Така когато ние като потребители влезем в магазина, много често оставаме разочаровани, защото не получаваме желаните отговори.

Това породи направата на простичък и работещ наръчник, с помощта на който да изберете маратонки за бягане. В него включвам само най-често срещаните положения, които лесно се помнят. 

Маратонки според вида на ходилото

 

 

Преди да отидете до магазина: Определете какво ходило имате. Направете това с метода на водният отпчатък. Определете къде ще бягате най-често (парк, шосе, пресечена местност).

Когато сте в магазина: Вече сте влезли в магазина и знаете какъв тип ходило имате и къде ще бягате.

Ако имате нормално стъпало тогава сте истински щастливци. Това е така, защото масово в България се внасят маратонки за бягане, които са подходящи за този тип ходило (тези маратонки се наричат още неутрални). Съществуват и модели маратонки, които са комбинирани и подходящи за хора с ниско и нормално стъпало или с нормално стъпало и висок свод. За да разберете дали модела на който сте се спрели е такъв, ще трябва да прочетете в сайта на производителя, който в 100% от случаите няма да е на български. Другият вариянт е да пишете във форума на сайта, за да получите адекватен съвет. Аз притежавам маратонки за бягане, които са подходящи за хора с нормално стъпало, но са идеалната обувка за състезание за човек с плоско стъпало. Разбира се, разбрах това след известно време и повярвайте ми в сайтове за фитнес не го пише ;).

Ако имате стъпало с висок свод и искате да си вземете непременно подходящи маратонки тогава имате проблем. Това е така, защото наличието на такива модели маратонки не се срещат толкова често. Най добре е да се поинтересувате или питате, кои модели и на кои производители са подходящи за вашето ходило. Така ще ви е по-лесно и най-вероятно ще спестите време, а то ни е ценно.

Ако имате ниско стъпало (дюстабан) същото важи с пълна сила, както ако имате стъпало с висок свод. Има само една разлика, че ако имате анатомични стелки е възможно да използвате тях с маратонки предназначени за хора с нормално стъпало. Не ви препоръчвам тази опция особено ако бягате на дълги разстояния. Ако смятате, че може да сработи с радост бих изслушал едно такава мнение, а и вярвам ще е полезно за хората имащи проблем с намирането на такъв тип маратонки за бягане. 

 

Маратонки за бягане според мястото и заниманието

Тук е мястото да споделя един реален случай:

"Клиент влиза в магазин за спортни стоки. Разглежда маратонките и пита продавач консултанта:

- Тези маратонки за какво са предназначени?

Продавач консултанта с експертен тон отговаря:

- Еми за излизане вечер....и..ааа бе за дискотека!

След като вече си поехте въздух продължавам с маратонките за бягане според мястото и заниманието.

Ако мястото където ще бягате е пресечена местност и няма асфалтова настилка и стабилността ви е от голямо значение, тогава трябва да търсите маратонки  за пресечена местност. На картинката виждате как изглеждат. Осезаемо е, че имат силно изразен грайфер и неговата роля е да ви държи стабилни. Разбирасе тези модели са проектирани да носят комфорт в пресечена местност, да не усещате толкова осезаемо камъни, хлъзгави повърхности. Ако се загледате в петата има издадена част, чийто роля е да се законтря  и да ви предпази от подхлъзване, когато бягате надолу по някой склон. Има и модели, които предпазват пръстите при удар в камъни. Не се препоръчват за бягате  извън пресечени местности.

Ако практикувате шосейно бягане и ви трябват маратонки за трениране, тогава ви търсете подобни на тези посочени в средата на картинката. Този тип маратонки имат осезаемо по-голяма подметка, която е съставена от различни материали (гелове, пяна, въздушни камери, гума, пласмаса), чиято роля е да носи голям комфорт ня бягащият при ежедневни тренировки. Също така тази подметка намалява стреса върху тялото. Ролята на мембраните и тези ивици в горната част на маратонките е следната:

- Да диша кракът и да не задържа влага /ако материята задържа влага, тогава краката ви прегряват особено лятото, да не говорим за другите странични ефекти /

- Да придържат (заключват) кракът на едно място и да няма излишно движение в маратонката. При добре проектирана маратонка това предотвратява протривания и мазоли.

Поради солидното количество материали осигуряващи комфорт и дълъг живот, теглото на този вид маратонки е малко по-голямо и значително по-малко от обикновените маратонки/обувки, които носите в ежедневието си.

Ако участвате в състезания, маратони, полумаратони тогава ви трябват маратонки от типа шосе - състезание. При тези маратонки няма излишни материяли. Обикновено тези модели са много леки, не толкова удобни като маратонките за тренировка, но те са проектирани за състезания, където всеки излишен грам е важен. Не са толкова масово срещани в спортните магазини, но все пак могат да бъдат открити. 

Бързи  съвети

- Ако имате по-голяма телесна маса е препоръчително да избирате маратонки с по-солидна подметка. Това ще намали стресът въху мускулите и ставите.

- Съществува разлика между маратонки за бягане за мъже и жени. Това е така заради анатомичната разликата и теглото, което при жените е по-малко.

- Обикновените маратонки са направени от много по-некачествени материали и бързо се амортизират при често бягане. Те не са проектирани да носят комфорт при такова натоварване, каквото е бягането.

 

[Този наръчник няма претенциите да бъде напълно изчерпателен. Той включва най-често срещаните положения и случаи и подлежи на ревизия и обновяване, защото неговата задача е да бъде полезен.]

Маратонки зя бягане - Наръчник 1.0

Прочетена 24767 пъти Последно променена в Сряда, 16 Октомври 2013 14:35

4 коментари

 • Връзка на коментара tufo
  tufo Сряда, 10 Април 2013 20:25
  За мен, дали ще избираш маратонки, ски обувки или катерачни еспадрили, единственият начин е да обиколиш магазините и да пробваш доста модели, докато не усетиш кой ти пасва на крака. Повечето фирми произвеждат подметки и обувки с различна геометрия и структура, така че за всеки крак вероятно има по нещо...четенето помага, но най-важно е усещането. След години на проби и грешки открих, че за мен най-добрите маратонки за тичане и активности в планина/пресечен терен са от високия клас за trail running на Salomon, които (разбира се) купувам само на намаления :) За мен най-важните качества са в подметката - ширината и структурата, които осигуряват стабилно стъпване, както и т. нар. "long lasting cushioning effect" или свойството й да остава еластична и да поема голяма част от натоварването дълго време. Днес ми беше последното тичане с любимите XT-Wings 2, които след 2,5 години яко носене съсипах напълно, за щастие успях да си намерих същите в намалената стара колекция ;)
 • Връзка на коментара Петър Шенков
  Петър Шенков Сряда, 05 Септември 2012 14:46
  Здравейте!Току що се регистрирах в сайта...има страхотни материали!Преди броени минути си направих воден отпечатък на крака и се оказа,че свода ми е леко висок...към какъв тип маратонка да се насоча?Искам също да попитам мога ли да намеря някъде маратонки смесен тип примерно шосе-пресечена местност!?Благодаря ви предварително...!!!
 • Връзка на коментара Капацитет
  Капацитет Понеделник, 03 Септември 2012 12:44
  Дори още не съм прочел цялата статия, но ми се струва, че на МЕТРО, е най-добро съотношението качество / цена / асортимент.

  От 1 година насам, поне веднъж месечно, пускат в каталозите си разни намаления и за между 65-75 лв. може човек да си купи Nike, ASICS, Adidas, Puma.
 • Връзка на коментара Човека с обувките
  Човека с обувките Събота, 01 Септември 2012 09:31
  Според мен повечето хора, като бягат, първо стъпват с пета а след това с пръстите, като по този начин петата силно се натоварва, както и самото ходило и за това ги полят краката. И аз съм с плоскостъпите, но най-много ме болят краката ако бягам спринтове или посече от 4 километра. Много по добре а като се бяга на пръсти, дори когато се свикне, почти не се стъпва с педите и така крака по-малко се натоварва, а силата се увеличава :)
Влезте, за да коментирате
Вие сте тук:Начало Екипировка Маратонки за бягане | Наръчник